A Pentagon etikai vizsgálatot indít Patrick Shanahan ügyvezető miniszter ellen

Külföld, 2019.03.20

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette szerdán, hogy vizsgálatot indít Patrick Shanahan ügyvezető miniszter ellen annak feltárására, vajon miniszterként segítette-e volt munkahelyét, a Boeing repülőgépgyárat.

A Pentagon egy civil szervezet bejelentése nyomán indítja meg napokon belül a vizsgálatot, és erről értesítették az ügyvezető minisztert is - közölte újságírókkal Dwrena K. Allen, a minisztérium ellenőrzési igazgatóságának szóvivője.

Az Állampolgárok a Washingtoni Felelősségvállalásért és Etikáért nevű civil szervezet egy héttel ezelőtt nyújtotta be panaszát a minisztérium ellenőrzési igazgatóságához. A szervezet azt állította: Shanahan olyan nyilatkozatokat tett, amelyek arra engednek következtetni, hogy a Boeingot népszerűsíti, leszólva a versenytársakat, köztük a Lockheed Martint.

Shanahan egy múlt heti szenátusi meghallgatáson már jelezte, hogy áll a vizsgálat elébe.

Az ügyvezető miniszter, aki 2017-ben került - James Mattis akkori védelmi miniszter helyetteseként - a Pentagonba, korábban 30 esztendőn keresztül a Boeingnál dolgozott különböző beosztásokban, minisztériumi kinevezése előtt alelnökként.

Chesley Sullenberger kapitány, az a volt pilóta, aki 2009-ben New Yorkban a Hudson folyón végrehajtott kényszerleszállással megmentett egy repülőgépet és utasait, a Washington Examiner című lapnak szerdán azt nyilatkozta: a Boeing 737 MAX két gépének katasztrófája azt jelzi, hogy túlságosan is baráti viszony lehetett a repülőgépgyártó cég és a repülési engedélyeket kiadó szövetségi légügyi hatóság (FAA) között.

Sullenberger szerint a repülésügyi hatóságot éveken keresztül alulfinanszírozták, ezért sok munkát, köztük bizonyos ellenőrzési feladatokat is, kiszervezett, és magát a gyártót bízta meg velük. "Ez a helyzet természetesen érdekkonfliktusokat hordoz magában, hiszen a vállalat dolgozóinak kell elvégezniük saját termékeiken azt a minőségellenőrzést, amely a felettes hatóság feladata lenne" - fogalmazott a szakember.

Véleménye szerint a repülőgépgyártóknak és a szövetségi hatóságoknak egyébként is "túlságosan baráti" a viszonyuk egymással, és ez többnyire a biztonság rovására megy. Sullenberger tudomása szerint repülőgépgyári dolgozók nem egyszer felhívták a figyelmet a biztonsági hiányosságokra, de az FAA menedzsmentje felülírta az aggodalmakat.

Donald Trump elnök kedden este Stephen Dickson személyében új vezetőt nevezett ki a szövetségi légügyi hatóság élére. Diskson korábban a Delta Airlines légitársaság igazgatója volt.

A képviselőház közlekedéssel és infrastruktúrával foglalkozó bizottságának demokrata párti vezetője, Peter DeFazio levelet intézett a közlekedési minisztérium ellenőrzési igazgatóságához, azt kérve, hogy a minisztérium által indított vizsgálat terjedjen ki az FAA esetleges felelősségére a repülőgép-katasztrófákban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!