A pénzügyminiszter menesztését indítványozzák Szlovákiában a kormányból kilépett liberálisok

Külföld, 2022.09.23

Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter leváltásának céljával rendkívüli parlamenti ülés összehívására adott be javaslatot pénteken a szlovák kormánykoalícióból néhány hete kilépett liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) - jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség, a TASR.

Az indítványt a 150 fős pozsonyi törvényhozás 32 képviselője írta alá, a liberálisok képviselőin kívül két frakción kívüli honatya, valamint a legnagyobb ellenzéki pártból, az Irányból kivált képviselők által megalakított Hang (Hlas-SD) néhány képviselője.

Az SaS kilépésével hárompártivá zsugorodott szlovák kormánykoalíció kisebbségben kormányoz, 68 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban.

A liberálisok azzal indokolták indítványukat, hogy szerintük Igor Matovic "nem teljesíti a polgárokkal szembeni kötelességeit", valamint "tisztsége ellátásának módjával megsérti a törvényeket." Az SaS már a kormányból való távozása előtt is Matovic leváltását követelte, s ezt jelölte meg kormányban maradása legfőbb feltételéül. A két hónapon át tartó kormánykoalíciós válságnak a legfőbb látható oka az SaS elnöke, Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály volt, illetve a pénzügyminiszter által kidolgozott néhány népjóléti intézkedési javaslat, amelyeket az SaS ellenzett. A liberálisok pénteki nyilatkozatukban kizárták, hogy az indítvány hátterében személyes okok lennének.

Igor Matovic, aki a szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjának, a jobb-közép Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) az elnöke is, az indítványra reagálva azt mondta: a liberálisok "szégyentelenül összeálltak a maffiával".

Bár az SaS a legutóbbi - 2020 februárjában tartott - választásokon csak 13 mandátumot szerzett a törvényhozásban, és a második legkisebb pártként vált a kormánykoalíció részévé, frakciójuk jelenleg 20 képviselőt számol. Ennek oka, hogy az elmúlt két és fél évben a többi koalíciós párt néhány képviselője hozzájuk lépett át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!