A republikánusok zárt ajtók mögött szavaznak a saját házelnökjelöltjükről

Külföld, 2023.10.11

Az amerikai Képviselőház republikánus többségi csoportja zárt ülésen kezdett szavazást szerdán saját jelöltjéről az alsóház elnöki posztjára.

A többséget adó párt részéről két képviselő pályázik a házelnöki székre, Steve Scalise louisianai képviselő, a republikánus többségi csoport vezetője, valamint Jim Jordan ohiói képviselő, a Képviselőház jogi bizottságának elnöke.

A republikánusok a belső szavazással szeretnék biztosítani, hogy az alsóházban tartandó voksoláson már többséget kapjon jelöltjük. A republikánusok szűk többséggel rendelkeznek a Képviselőházban, ezért a sikeres választáshoz csaknem egyöntetű támogatásra van szükség.

A tanácskozásról nyilatkozó politikusok szerint a két jelölt mindegyikének vannak támogatói, de a többség Jim Jordan mellett áll.

A demokraták saját vezetőjüket, Hakeem Jeffries-t jelölik, aki mögött várhatóan egységesen felsorakoznak.

A Képviselőház legkorábban helyi idő szerint délután 3 órakor kezdheti meg a hivatalos választást, a folyamat akár több napon keresztül is húzódhat, ahogy januárban is történt.

A 435-tagú Képviselőházban - 2 jelenleg üres szék miatt - legkevesebb 217 szavazatra van szükség a többséghez. A republikánusoknak 221 képviselője van. A szavazást addig folytatják, amíg valamely jelölt meg nem kapja az abszolút többséget.

A Képviselőház előző elnökét, Kevin McCarthy-t múlt héten pártjának egy képviselője kezdeményezésére, a demokraták egységes támogatásával, 8 republikánus szavazattal váltották le.

Az házelnökválasztás idén januárban 15 szavazási forduló után hozta meg a szükséges többséget Kevin McCarthy számára, aki a republikánus támogatás érdekében több házszabály-változtatásról rendelkezett. Ezek egyike volt, hogy már egyetlen képviselő is kezdeményezheti a házelnök elmozdításáról szóló szavazást.

A Képviselőházon egyre növekszik a politikai nyomás, részben a Fehér Ház részéről, hogy gyorsan jussanak megegyezésre. Házelnök nélkül a törvényhozás működésképtelen, ami az amerikai érintettséggel kibontakozó izraeli háborús válság idején politikai kockázatot jelent. A Képviselőház jelenleg Izraelről sem tud határozatot elfogadni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!