A román államfő az egészségügyi rendszer reformját sürgette az újabb bukaresti kórháztűz után

Külföld, 2021.01.29

Klaus Iohannis román államfő pénteken a román egészségügy gyors és átfogó reformját sürgette, miután Bukarestben kigyulladt a Matei Bals járványtani kórház koronavírusos betegeket ápoló részlege.

Az elnök pénteken kora délután a helyszínre látogatott, majd rövid nyilatkozatban őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. Az elnök megdicsérte a mentőegységeket, amelyeknek sikerült csökkenteniük a veszteségeket. Emlékeztetett a tavaly novemberi karácsonkői kórháztűzre, felidézte, hogy más kisebb tüzesetek is voltak a kórházakban, ami szerinte azt jelenti, hogy szerkezeti, rendszerszintű problémával küzdenek az egészségügyi intézmények, ami csak gyors és átfogó reformmal javítható.

"Reformok kellenek ahhoz, hogy ilyen tragédiák többet ne forduljanak elő" - mondta az elnök, aki hősöknek nevezte a koronavírus-járvány idején nehéz körülmények között helytállni kénytelen orvosokat és ápolókat.

Florin Citu miniszterelnök is nyilatkozott az ügyben, kijelentette, hogy több pénzt kell fordítani a beruházásokra. Közölte: tavaly 65 milliárd lejt (1 lej 73,5 forint), a román bruttó hazai termék 6,1 százalékát fordították az egészségügyre, ennek azonban csak a töredékét költötték beruházásokra.

"Itt az ideje, hogy mindenki megértse, így nem lehet folytatni, nem lehet az állami támogatás 90-95 százalékát bérekre és bérpótlékokra költeni, hanem a beruházásokra is egyre többet kell fordítani, hogy megelőzhetők legyenek az ilyen tragédiák" - mondta Citu.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerint a romániai kórháztüzeknek az oka elsősorban az elmúlt évtizedekben fejetlenül végrehajtott fejlesztések, amelyek figyelmen kívül hagyták az alapvető tűzvédelmi és egyéb biztonsági intézkedéseket.

A bukaresti Matei Bals járványtani intézet koronavírusos betegeket kezelő részlegén pénteken hajnalban ütött ki a tűz. A hatóságok által közölt információk szerint öten vesztették életüket, az ötödik halálos áldozat maradványait a kórház egyik tűz sújtotta mellékhelyiségében találták meg. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a kigyulladt részlegen ápolt 102 páciens közül 53-at szállítottak át más bukaresti kórházakba. A Matei Bals járványtani kórház az egyik elitintézménye Romániának, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az egyik kiemelt kórháznak számít.

Az elmúlt három hónapban ez volt az ötödik kórháztűz Romániában. November közepén a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya gyulladt ki, akkor tízen életüket vesztették. November végén a kolozsvári vasutas kórházban volt egy kisebb tűz, ahol a létesítmény egyik mellékhelyisége lobbant lángra rövidzárlat miatt. December 25-én a jászvásári Socola pszichiátriai kórház férfi részlegén ütött ki a tűz, aminek következtében egy páciens életét vesztette, majd január 2-án a Neamt megyei Roman település pszichiátriai kórháza is kigyulladt. Bukarestben legutóbb 2010-ben volt egy nagyobb méretű kórháztűz, akkor egy szakszerűtlenül beszerelt elektromos vezeték miatt a Giulesti szülészeti kórház egyik kórterme égett ki, a tragédiában hat csecsemő halt meg, további öt súlyosan megégett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!