A román elnök üdvözölte külügyi tanácsadója megválasztását az ENSZ Nemzetközi Bíróságába

Külföld, 2023.11.10

A román elnök országa és a nemzetközi jog győzelmének nevezte, hogy külügyi tanácsadója, Bogdan Aurescu volt külügyminisztert a hágai Nemzetközi Bíróság tagjává választották.

Klaus Iohannis közösségi oldalán közzétett csütörtök esti bejegyzésében úgy értékelte: Aurescu megválasztása a nemzetközi jogon alapuló világrend iránti román elkötelezettségnek tulajdonítható.

Az ENSZ-ben lezajlott választásról tudósító román média kiemelte, hogy - a kelet-európai térség más régiók által is támogatott jelöltjeként induló - Bogdan Aurescu Oroszország jelöltjét győzte le a szavazáson 117-77 arányban. Az orosz bírót Kína és Fehéroroszország támogatta.

Az ENSZ 11 tagú Biztonsági Tanácsában Aurescu a szükséges 8 helyett 9 támogató voksot szerzett.

A hágai székhelyű, 15 tagú Nemzetközi Bíróság tagjait kilenc évre választják, most öt új tagot választottak, megbízatásuk 2024-től kezdődik. A román jelölt mellett Ausztrália, az Egyesült Államok, Mexikó és Dél-Afrika jelöltje kapott megbízást.

A bukaresti média felidézte, hogy a nemzetközi jogász Bogdan Aurescu képviselte Romániát a Nemzetközi Bíróság előtt abban az eljárásban, amelynek nyomán elosztották Románia és Ukrajna között a fekete-tengeri Kígyó-sziget kontinentális talapzatát. A több évtizedes területi vita lezárásakor, 2009-ben Románia megkapta az általa igényelt terület csaknem 80 százalékát, és kizárólagos kiaknázási jogosultságot nyert a Fekete-tenger mintegy 9700 négyzetkilométernyi, szénhidrogénekben gazdag területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!