A román és a szerb szállításügyi miniszter aláírta a Temesvár - Belgrád autópálya megépítéséről szóló memorandumot

Külföld, 2022.06.24

Sorin Grindeanu román miniszterelnök-helyettes és Tomislav Momirovic szerb építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter Temesváron aláírta a Temesvár - Belgrád autópálya megépítéséről szóló memorandumot - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

A Belgrádot Pancsován és Versecen át Temesvárral összekötő autópálya 143 kilométer hosszú lesz, építése 2023-ban kezdődhet.

Sorin Grindeanu az aláírási ceremónia után elmondta: őszre készül el a pálya romániai szakaszának megvalósíthatósági tanulmánya, és jövő év tavaszán írnak ki pályázatot a tervezésre, és a kivitelezésre. Reményét fejezte ki, hogy már jövő nyáron elkezdődhet a pályaépítés. Hozzátette: a projekt 73 kilométeres romániai szakaszán az EU-s finanszírozás biztosított, csupán a kormányközi megállapodás hiányzott az iratcsomóból.

Felidézte: már 2016-ban felmerült a két város összekötésének a gondolata, akkor azonban csak autóutat terveztek. A román fél később nem tekintette sürgősnek az útépítést ezen az útvonalon. Ezért most újra napirendre kellett tűzni a kérdést. Azt is hozzátette, hogy most már korszerű autópálya építését tervezik, és a módosítás miatt volt szükség a mostani kormányközi megállapodásra.

Tomislav Momirovic azt hangoztatta, hogy az utak javítják az életminőséget, és általuk barátságok köttetnek. Hozzátette, a pálya megépítésével alig több, mint egy óra alatt lehet majd eljutni Belgrádból Temesvárra.

A szerbiai tárcavezető megköszönte ugyanakkor Románia támogatását országa EU-csatlakozása ügyében - idézte az Agerpres a szerbiai tárca közleményét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!