A román képviselőház elfogadta a szökésben lévő elítéltek büntetésének szigorítására vonatkozó törvényt

Külföld, 2023.11.29

Elfogadta a román képviselőház szerdán a szökésben lévő elítéltek büntetésének szigorításáról rendelkező törvényt.

A tervezetet a 329 tagú ház jelen lévő képviselői közül 230-an támogatták, hárman ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott. A büntető törvénykönyvet módosító jogszabály értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő halmazati büntetés róható ki azokra a jogerősen elítélt személyekre, akik 7 napon belül nem jelentkeznek, hogy megkezdjék büntetésük letöltését. Ugyanekkora halmazati büntetéssel sújthatók azok az elítéltek, akik megszöknek fogva tartásuk helyéről.

"A törvényt az elítélt szökevény Cherechesre éppúgy alkalmazni fogjuk, mint bármely más szökevényre" - mondta Alina Gorghiu igazságügyi miniszter, akit a Hotnews internetes portál idézett.

Catalin Chereches Nagybánya polgármestere, akit kenőpénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő fogházbüntetésre ítélt a kolozsvári táblabíróság. Az önkormányzati vezető november 24-én, az ítélet kihirdetésének napján, egy rokona útlevelét felmutatva a petei határátkelőnél elhagyta Romániát, s Magyarországon át Németországba menekült. A szökésben levő Cherechest november 28-án, nemzetközi elfogatóparancs alapján Augsburgban őrizetbe vették.

A jogszabály azt követően lép életbe, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!