A román képviselőház elutasította Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmarasztalását

Külföld, 2022.04.11

A román képviselőház hétfőn délután megvitatta, és elutasította a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmarasztalását célzó egyszerű indítványt.

Az indítványt a kormányból tavaly szeptemberben kilépett, és azóta ellenzékben politizáló Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői nyújtották be. Szerintük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben tisztségbe juttatott miniszter felelős az illegális erdőirtásokért és környezetkárosításokért. Az USR úgy vélte: "a miniszternek mennie kell, amíg még vannak erdők Romániában, amelyeket meg kell védeni". Az ellenzéki párt azt is felrótta a tárcavezetőnek, hogy nem sikerült megfékeznie az illegális tarló- és szemétégetéseket, hogy az állam képtelen kihasználni a zöld gazdaságban rejlő lehetőségeket, és hogy a miniszter arrogáns lekezeléssel reagál azoknak a civil szervezeteknek a felvetéseire, amelyek mindezt szóvá teszik.

Tánczos Barna elmondta: annak a programnak a megvalósításán dolgozik, amelyet annak idején az USR-vel együtt dolgoztak ki. A mandátumából eltelt több mint egy év alatt a kitűzött célok mintegy felét sikerült megvalósítani. Kijelentette: Romániában nincs erdőirtás, csak illegális fakivágások vannak, és ezek ellen is számos hatékony intézkedést hoztak az elmúlt évben. Úgy vélte: az országban Európa legmodernebb faanyag-nyomonkövető rendszere működik, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Tavaly szigorították az illegális fakivágás és az erdészek elleni erőszak büntetését. Azt is elmondta, hogy a kormány a múlt héten fogadott el sürgősségi rendeletet az erdősítési programról, amely alapján közel 60 ezer hektár erdőt telepítenek a helyreállítási alap finanszírozásával.

A román parlament alsóházában folytatott vitában a koalíciós pártok kiálltak a miniszter mellett. Az USR álláspontját csak a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői támogatták. Összesen 83-an szavaztak a miniszter elmarasztalására, 186-an pedig elutasították az indítványt.

Az egyszerű indítvány egy miniszter teljesítményét vagy egy ágazati szakpolitikát kiértékelő vitára biztosít alkalmat a román parlamentben, és ugyanúgy szavazással zárul, mint a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány. Az egyszerű indítvány esetleges elfogadása azonban nem eredményezi automatikusan a tárcavezető leváltását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!