A román kormány elfogadta az idei költségvetés első kiigazítását

Külföld, 2022.08.18

A román kormány csütörtökön elfogadta az idei költségvetés első kiigazítását, amely szerint 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2022-re - közölte a bukaresti kabinet.

A bevételi előirányzatot 30,4 milliárd lejjel (1 lej 82,94 forint), a kiadásit 33 milliárd lejjel, 1372,5 milliárd lejre emelték.

Az államháztartás hiánya abszolút értékben 2,65 milliárd lejjel, 80,15 milliárd lejre nő, de százalékban kifejezve továbbra is változatlanul a GDP 5,8 százalékát teszi majd ki a deficit.

Adrian Caciu pénzügyminiszter elmondta, hogy a közberuházásokra 3,4 milliárd lejjel többet fordítanak, így erre a célra várhatóan 93,1 milliárd lej, az eredetinél 0,1 százalékkal több, a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százaléka jut.

A román Költségvetési Tanács csütörtökön közölte, hogy számításaik szerint a kormány által elfogadott költségvetés-kiigazítás következtében az államháztartási hiány az év végén elérheti a GDP 7 százalékát.

Úgy vélték, hogy az államháztartás bevételeit 9 milliárd lejjel (a GDP 0,66 százaléka) túlbecsülték, így kevesebb bevétel folyhat be, míg kiadási oldalon az államnak 6,2 milliárd lejjel (a GDP 0,45 százaléka) több költsége lehet, miután alulértékelték a kiadási tételeket. Ezzel kapcsolatban Adrian Caciu elmondta, hogy az első fél év államháztartási adatai szerint a kormány ellenőrzés alatt tudja tartani a hiányt, és a hamarosan megjelenő első hét hónapra vonatkozó adatok szerint a deficit nem haladja meg a GDP 2 százalékát, így szerinte sikerülni fog az 5,84 százalékos hiánycél tartása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!