A román kormány finanszírozza a nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását

Külföld, 2021.07.21

A román kormány közel 65 millió lejjel (4,74 milliárd forint) támogatja a római katolikus egyház tulajdonában levő nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását. Az épületben Nagyvárad reprezentatív magyar iskolája, az Ady Endre Gimnázium működik.

A kormány szerdai ülésén hozott döntésről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bocsátott ki közleményt Cseke Attila fejlesztési minisztert idézve. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöki tisztségét is betöltő politikus úgy vélte: a szövetség és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös erőfeszítése vezetett el a kormánytámogatás megítéléséhez. Hozzátette: az Orsolya-rendi kolostor 250 éves épülete Nagyvárad és Bihar megye egyik legjelentősebb műemléke, melyen megépítése óta egyszer sem végeztek teljes felújítást.

"A korszerű körülmények között megszervezett tanítás és közösségünk épített örökségének megőrzése egyaránt fontos az RMDSZ számára. Ezért kezeltük prioritásként ezt a beruházást" - idézte a közlemény Cseke Attilát. A Bihar megyei szenátor elmondta: a kormány döntése következtében elkezdődhet a közbeszerzési folyamat, a kivitelezővel aláírt szerződés után pedig az építkezés.

A restaurálás során megerősítik az épület homlokzatát, struktúráját, falait, az épületet tűzbiztossá teszik, restaurálják a nyílászárókat és a fűtésrendszert is korszerűsítik. Az iskolát ugyanakkor új számítógéprendszerrel látják el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!