A román kormány kitart a kisméretű moduláris atomreaktor projekt mellett

Külföld, 2023.11.09

Románia továbbra is elkötelezett az első kisméretű moduláris atomreaktor (SMR) megépítése mellett - közölte csütörtökön a bukaresti energiaügyi minisztérium.

A bukaresti szaktárca a Bloomberg azon hírére reagált, hogy az amerikai NuScale Power - amely Romániában is szándékozik SMR-típusú erőművet építeni - leállítja a kisméretű moduláris atomreaktorok építését célzó projektjét az amerikai Utah államban.

A cég tájékoztatása szerint erre a beruházás költségeinek 53 százalékos növekedése miatt kerül sor. Az SMR-technológiát használó, 462 megawatt (MW) beépített teljesítményű erőművet közösen építette volna meg a NuScale Power Corporation és a Utah Associated Municipal Power Systems.

"Románia fenntartja bizalmát az SMR-technológiában. (.) Erősen hisszük, hogy az SMR-technológiának az évtized végéig történő romániai meghonosítása fontos az energetikai függetlenség és a klímacéljaink elérése szempontjából, a széntüzelésű erőműveknek SMR-technológiájúakkal való helyettesítése révén" - olvasható az energiaügyi tárca közleményében.

A Hotnews október végén megírta, hogy a NuScale Power részvényeinek értéke 9 százalékkal esett azt követőn, hogy az Iceberg Research pénzügyi elemző cég hamis szerződés megkötésével gyanúsította meg a vállalatot. A NuScale Power október 6-án közölte, hogy 37 milliárdos szerződést kötött a Standard Power informatikai céggel két, összesen közel 2 gigawatt (GW) beépített teljesítményű SMR-technológiát használó atomerőmű építésére. Az Iceberg Research szerint semmi esély rá, hogy a beruházás megvalósuljon, "mert a Standard Power egyértelmű módon nem rendelkezik egy ilyen méretű megegyezéshez szükséges eszközökkel."

A Nuscale Power által az Utah állambeli projekt leállítása kapcsán kiadott, a Hotnews által idézett közleménye szerint ugyanakkor a cég "rendkívüli sikernek" tartja a moduláris reaktorok technológiai fejlesztésének jelenlegi fázisát, és folytatni szándékozik azt más ügyfelekkel. Ezek egyike Románia, a vállalat a Dambovita megyei Doicesti településen építené meg az első európai moduláris atomreaktort.

A beruházásra vonatkozó memorandumot 2019-ben írta alá a román kormány és az amerikai cég, a helyszín megnevezésére pedig tavaly májusban került sor. A bukaresti energiaügyi minisztérium akkori tájékoztatása szerint a 462 MW teljesítményű SMR-típusú erőmű 193 munkahelyet teremt, és évi 4 millió tonnával csökkenti Románia szén-dioxid-kibocsátását. A tavaly júniusi G7 csúcstalálkozó alkalmával a Fehér Ház bejelentette, hogy 14 millió dollárral támogatja a beruházást.

A román kormány ugyanakkor nem elégszik meg egyetlen moduláris atomerőművel. Klaus Iohannis államfő szerdán jelentette be, hogy memorandumot írt alá Belgiumban kisméretű moduláris, olvasztott ólommal hűtött gyors atomreaktorok (SMR-LFR) fejlesztéséről. A projektben Románia partnerei egy olasz, egy amerikai és két meg nem nevezett illetőségű cég, az ENEA olasz állami fejlesztési ügynökség és a belga SKC CEN atomenergetikai kutatóközpont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!