A román kormányfő szerint kedvező a román igazságszolgáltatásról szóló brüsszeli jelentés

Külföld, 2021.06.08

Florin Citu román miniszterelnök szerint kedvező az Európai Bizottság által kedden közzétett jelentés a román igazságszolgáltatásról és úgy vélte, hogy a kormánykoalíció minél hamarabb "helyre kell hozza azokat a hibákat, amelyeket az előző szociáldemokrata kormány elkövetett".

A kormányfő azt követően fejtette ki álláspontját, hogy az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás reformját. Ezt a reformot Brüsszel 2007 óta, Románia EU-csatlakozásától követi.

A mostani jelentés leszögezi, nem szünteti meg a figyelemmel kísérést és megállapítja, hogy Románia tett előrelépéseket, 2021-ben "új impulzust" kaptak a reformok, de továbbra is várják, hogy a hatóságok gyakorlatba ültessék a vállalt reformokat törvénymódosítások vagy más intézkedések révén.

Citu szerint Brüsszel elismerte, hogy 2021-ben valamennyi uniós ajánlás esetében történtek előrelépések, és úgy vélte, hogy minél hamarabb helyre kell hozzák az ellenzéki szociáldemokraták "törvényalkotás terén szándékosan elkövetett hibáit".

Stelian Ion román igazságügyi miniszter is úgy ítélte meg, hogy a jelentés kedvező Románia számára. Szerinte a román politikusoknak mielőbb dönteniük kell a csak a bírák és ügyészek vizsgálatára létrehozott speciális ügyészség felszámolásáról, amely Brüsszel egyik fő kérése. Ezt az ügyészségi részleget a szociáldemokraták kormányzása idején hozták létre, hogy ne a korrupcióellenes ügyészség vizsgálja a törvénytelenségek elkövetésével gyanúsított bírákat és ügyészeket, hanem ez a speciális részleg. A létrehozását támogató politikai erők szerint ugyanis a korrupcióellenes ügyészség megfélemlítette az ügyészeket és a bírákat azért, hogy a vádhatóság számára kedvező döntéseket hozzanak. Ugyanakkor a korrupcióellenes ügyészség tevékenységét dicsérők szerint éppen ezt a speciális részleget hozták létre azzal a céllal, hogy megfélemlítsék az igazságszolgáltatás szereplőit és ezáltal a szociáldemokraták befolyásuk alá vonják az igazságszolgáltatást.

A román alkotmánybíróság kedden határozott arról, hogy a speciális ügyészségi részleg létrehozása alkotmányos volt és annak felszámolásáról csak a bukaresti parlament dönthet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!