A román miniszterelnök a társadalmat mérgező nézetek elleni elkötelezettségét hangoztatta

Külföld, 2022.11.24

A társadalmat mérgező szélsőséges, revizionista és idegengyűlölő nézetek elleni elkötelezettségét hangoztatta Nicolae Ciuca román miniszterelnök csütörtökön Bukarestben, a román kommunizmus időszakát felidéző konferencia nyitóbeszédében.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kommunizmust a szovjet megszállás idejében kényszerítették rá a román társadalomra. Az egy gyilkos rendszer volt, amely elit és értelmiség nélkül hagyta a hagyományos román közösségeket, és megpróbálta feloldani, középszerűvé alacsonyítani ezeket - emelte ki.

"Határozottan és meggyőződéssel kell elismételnünk, hogy hallja, és megértse az egész román társadalom: a romániai kommunista rendszer gyilkos rezsim volt, mert a nemzet szabadságát és méltóságát próbálta letörni elnyomással, gyanakvás szításával és erőszakkal. A kommunista rezsim hóhér volt Romániában, az áldozat pedig a román nép" - jelentette ki a miniszterelnök, aki megjegyezte, nemcsak miniszterelnökként, hanem a román parlament egyetlen történelmi hátterű pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnökeként is szól ezen a rendezvényen.

Véleménye szerint fennáll annak veszélye, hogy elhalványuljon a kommunizmus emléke. "A rossz feledése a rossz újbóli diadalmaskodásához vezet" - jelentette ki a kormányfő.

"Meg kell mutatnunk, honnan jön a veszély a társadalomban, és minden erőnkkel harcolnunk kell az illiberális, populista, revizionista vagy szélsőségesen nacionalista politika bármilyen formája ellen" - jelentette ki Nicolae Ciuca. Hozzátette: a kommunizmus borzalmainak emlékét azoknak is át kell adni, akik már e rendszer bukása után, szabad világban születtek.

A kormányfő több olyan országos projektet is felsorolt, amelyek a román kommunizmust kívánják bemutatni, és azt is megemlítette, hogy Románia hozzájárulásával épül meg a kommunizmus áldozatainak washingtoni múzeuma.

Kijelentette: a mai generáció a demokrácia megerősítésével tartozik azoknak, akik egykor fellázadtak a totalitárius hatalom ellen. Hozzátette: miniszterelnökként elkötelezte magát a demokrácia, az alapvető jogok és szabadságjogok, valamint a jogállamiság megvédése mellett, s amellett is, hogy fellép a társadalmat mérgező áramlatok ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!