A román parlament kiterjesztette az extraprofitadó befizetésére kötelezett energiavállalatok körét

Külföld, 2023.03.29

Kiterjesztette a bukaresti képviselőház azon energiavállalatok körét, amelyeket 60 százalékos extraprofitadó befizetésére köteleznek Romániában. A román média szerint a szerdán megszavazott jogszabállyal az OMV Petromot vették célba a törvényhozók.

A képviselőház azt a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet módosította, amely a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatokra vetett ki extraprofitadót az EU Tanácsának októberben elfogadott, a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendelete alapján. A fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak a 2022. és 2023. évi profit azon része után kell 60 százalékos "szolidaritási hozzájárulást" fizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak éves átlagnyereségét.

Romániában nagy médiavisszhangot keltett, és a kormánykoalíció pártjai között is bűnbakkeresést eredményezett az OMV Petrom bejelentése, miszerint rá nem vonatkozik a extraprofitadóról szóló rendelet, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. Ezt már csak azért is felháborítónak tartották a témában állást foglaló politikusok, mivel az osztrák OMV-csoporthoz tartozó cég, amelyben a román államnak 20 százalékos részesedése van, rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (790 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet, ami 260 százalékkal haladja meg a 2021-ben elért profitot.

A sürgősségi kormányrendeletet most egy sor pontosítással egészítették ki a törvényhozók. Megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak az értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat kitermelt, de még nem értékesített, vagy amelyet a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább (például már feldolgozott üzemanyagként értékesített). A cégcsoporton belüli hasznosítás esetén - a belső könyvelésében alkalmazott áraktól függetlenül - a kőolaj nemzetközi (a londoni tőzsdén közzétett) piaci árán kell a számításokat végezni.

Az OMV Petrom szerdán közleményben bírálta a bukaresti képviselőház döntését, alkotmányellenesnek minősítve a kihirdetésre váró jogszabályt, arra hivatkozva, hogy az visszamenőleges hatályú. Az olajipari vállalat felhívta a figyelmet, hogy 2022-ben az előző évinél 60 százalékkal több, 20 milliárd lejnyi adót és illetéket fizetett be a román államkasszába, amelyből 2 milliárd lej olyan illeték volt, amelyet 2022-ben vezetett be a román állam.

A vállalat jelezte, hogy jövőbeni beruházásai az adóterhek és törvényi feltétlek kiszámíthatóságától és stabilitásától függnek.

Az OMV Petrom várhatóan a nyáron hoz döntést arról a - koncessziós partnerével, a Romgaz román állami földgáztársasággal közösen megvalósítandó - négymilliárd eurós beruházásról, amely a mintegy 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejtő fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelésének megkezdéséhez szükséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!