A román parlamentben és uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát az SZNT

Külföld, 2023.11.20

A román parlamentben és európai uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát ezután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelynek a székely jelképekért felelős megbízottja és ügyvivője is lett - tudatta hétfőn az MTI-nek küldött közleményében a szervezet.

Az újonnan létrehozott négy tisztségről a szombaton Marosvásárhelyen tartott 24. küldöttgyűlésen döntöttek, ahol a küldöttek elfogadták az állandó bizottság ezirányú javaslatait.

Az SZNT román parlamenti megbízottja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő lett. A Magyar Polgári Párt (MPP) volt politikusa, aki jelenleg az újonnan létrehozott Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján jutott be a bukaresti parlamentbe.

Az SZNT-küldöttgyűlés határozata értelmében az a feladata, hogy parlamenti megbízatása idején megjelenítse az SZNT célkitűzéseit Románia törvényhozó testülete előtt, illetve törvénytervezeteket nyújt be, mint amilyen például az SZNT által kidolgozott autonómiastatútum. További feladata, hogy interpellációkat intézzen a román kormány tagjaihoz, és rendezvényeket szervezzen a bukaresti parlamentben. Megbízatása parlamenti mandátuma idejére szól.

Az Európai Unióval kapcsolatos kérdések megbízottja Szilágyi Zsolt, az Európai Szabad Szövetség alelnöke lett. Feladata kapcsolatokat létesíteni és fenntartani az EU politikusaival, szervezeteivel, regionális mozgalmakkal, az unión belül működő autonómiák vezetőivel. Az ő megbízatása az ügyvivőhöz és a székely jelképekért felelős megbízotthoz hasonlóan négy évre szól.

Az SZNT újonnan létrehozott ügyvivői tisztségét Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke tölti be, aki adminisztratív feladatokat lát el.

A székely szimbólumokért Bíró Edith, a Székelyudvarhelyi Székely Tanács elnöke felel. Feladata népszerűsíteni a székely jelképeket, kezdeményezni a székely zászló kitűzését Székelyföld egész területén, megszervezni az ezekkel kapcsolatos megemlékezéseket.

Az SZNT küldöttgyűlése egy, a Magyar Autonóm Tartományról szóló elvi nyilatkozatot is elfogadott, amelyben tiltakozik annak évtizedekkel ezelőtti határmódosítása, majd megszüntetése ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!