A román szenátus elfogadta az RMDSZ medvekvótákat előíró törvénytervezetét

Külföld, 2023.11.06

A román szenátus elfogadta hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett törvénytervezetet, amely a medvevadászatot újraengedélyezve megelőzési és beavatkozási kvótákat ír elő a romániai állományra - közölte az RMDSZ sajtószolgálata. A tervezetet még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

A Tánczos Barna volt román környezetvédelmi miniszter által benyújtott, 103 kormánypárti és ellenzéki honatya által támogatott jogszabálytervezet ismét lehetővé tenné a vadászatot: 426 medve kilövését megelőzési, 55-ét beavatkozási céllal engedélyezi - írja közleményében az érdekvédelmi szervezet.

A tervezet szaktanulmányra hivatkozva megállapítja, hogy Romániában folyamatos a medvepopuláció túlszaporodása, a nagyvadak természetes élőhelyüket elhagyva veszélyt jelentenek az emberi életre, javakra, és az egyre gyakoribb medve-ember interakció a faj szempontjából is káros.

"Az emberi életek védelmében hatékony és határozott beavatkozásra van szükség a medvepopuláció kezelésében. (.) Az azonnali beavatkozás mellett hosszútávon csak a megelőzés biztosíthatja az ember-medve konfliktusok visszaszorítását. Ezért szaktanulmányra alapozva vezetjük vissza a vadászatot, betartva a faj védelméről szóló előírásokat" - idézi a közlemény a jogszabálytervezetet kidolgozó Tánczos Barna szenátort.

A Hargita megyei szenátor szerint a román kormánynak folytatnia kell a minisztersége idején a környezetvédelmi tárca élén kezdeményezett intézkedéscsomag gyakorlatba ültését. Azonnali beavatkozás szükséges a veszélyes medvékkel szemben, folytatni kell a villanypásztor beszerzését támogató programot, kifizetni a medvék okozta károk utáni kártérítést. A bukaresti kabinetnek emellett az állománybecslést is rendszeresen el kell végeztetnie - kérte.

Tánczos Barna reményét fejezte ki, hogy a jogszabálytervezet a fő döntéshozónak minősülő képviselőház támogatását is megkapja.

Az RMDSZ sajtóosztálya szerint a tervezet az azonnali beavatkozásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Előírja, hogy medvék kilövésekor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venni, és tiltja a kapitális hímek és a bocsos anyamedvék kilövését.

Romániában 2016-ben tiltották be a medvevadászatot, jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet. A szaktárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma.

A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek. Sajtóbeszámolók szerint például az elmúlt időszakban több kalotaszegi településen, a többi között a Kolozsvártól 15 kilométerre található Méra utcáin is láttak medvét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!