TV műsor

A román szenátus elutasította Iohannis felülvizsgálati kérelmét az iskolai szexuális nevelést akadályozó törvény ügyében

Külföld, 2021.06.22

A román szenátus kedden elutasította Klaus Iohannis román államelnöknek a parlamenthez intézett felülvizsgálati kérelmét az iskolai szexuális nevelést akadályozó jogszabály ügyében, így a törvény továbbra is a szélesebb körű egészségügyi nevelést teszi lehetővé, amelyen a részvétel a szülői beleegyezéstől függ.

A szenátus első házként döntött az elnöki felülvizsgálati kérelem elutasításáról, később a képviselőház fogja kimondani a döntő szót. A keddi szavazáson 68 szenátor támogatta az elnöki felülvizsgálati kérelem elutasítását és a jogszabály megtartását a korábban elfogadott formában. A román kormánykoalíciót alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is az elnöki kérelem ellen voksolt, akárcsak az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). A kormánykoalíció harmadik tagját alkotó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadása nyomán létrejött USR PLUS honatyái tartózkodtak.

Az iskolai szexuális nevelés bevezetéséről szóló törvényt tavaly márciusban szavazta meg a bukaresti parlament, így azt áprilisban Iohannis ki is hirdette, de a román ortodox egyház tiltakozásának hatására a parlament - a PSD kezdeményezésére - módosította a jogszabályt úgy, hogy a szexuális nevelés kifejezést egészségügyi nevelés kifejezésre cserélték, és az ezeken az órákon való részvételt a szülői beleegyezéstől tették függővé.

Iohannis a felülvizsgálati kérelemben kifejtette, hogy az egészségügyi nevelés lényegében "kilúgozza" az eredeti törvényt, és a szexuális nevelést a személyes higiéniára korlátozza, ami nem felel meg a jogszabály korábbi szándékának. Az elnök szerint az egészségügyi nevelés gondolata ma már avítt, és nem felel meg a mai közegészségügyi követelményeknek. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi nevelést 1990 előtt is használták, és akkor kizárólag a személyes higiéniára korlátozódott.

A szexuális nevelés iskolai bevezetését támogatók szerint erre azért volna szükség, mert így csökkenteni lehetne a kiskorú édesanyák számát, amely Romániában kiugróan magas. A tervezet ellenzői - így a román ortodox egyház - szerint ugyanakkor a szexuális nevelés eredményeként a gyerekek túl korán elveszítik ártatlanságukat, és megzavarja a természetes fejlődésüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!