A román versenytanács nem ellenzi a tej árának ideiglenes csökkentéséről szóló egyeztetéseket

Külföld, 2023.04.21

A román versenytanács nem ellenzi, hogy a feldolgozók és kiskereskedők a közösen vállalt árengedmények mértékéről egyeztessenek egymással a tej árának ideiglenes csökkentése érdekében, ugyanakkor a versenyszabályok betartásának fontosságára figyelmezteti az érintetteket - derült ki a hatóság pénteki közleményéből.

A kommünikét ismertető Agerpres hírügynökség felidézte: a termelők, feldolgozók, nagykereskedők és áruházláncok képviselői a kormány székházában április 11-én tartott találkozón, Nicolae Ciuca miniszterelnök jelenlétében állapodtak meg arról, hogy május elsejétől kezdődően hat hónapos időtartamra önkéntes árengedményeket vezetnek be a literenként 7 lejnél (535 forint) drágábban eladásra kínált tej fogasztói árának legalább 20 százalékos csökkentése érdekében.

A megállapodás a romániai eredetű tejre vonatkozik, a legalább 20 százalékos árkedvezményt pedig a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban (legalább 10-10 százalékos árcsökkentést vállalva) osztják el egymás között.

"A mi szerepünk az, hogy az érintett piaci szereplőket tanácsokkal lássuk el, hogy ne kockáztassák a versenyszabályok megsértését. Az önkéntes megállapodás a meghatározott paraméterek között történjen: az egyeztetéseket mindig kétoldalúan folytassák egymás között. A kezdeményezés gyakorlatba ültetését a fogyasztóvédelemmel közösen fogjuk nyomon követni, az élelmiszerek online árfigyelő platformját használva" - idézte Bogdan Chiritoiut, a versenytanács elnökét az Agerpres.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!