A román vezetők elítélték a szlovák kormányfő elleni merényletet

Külföld, 2024.05.15

Megdöbbenésüket fejezték ki és pártállástól függetlenül határozottan elítélték a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni fegyveres támadást a román vezetők a közösségi médiában szerdán közzétett bejegyzéseikben.

A jobboldali Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbenve értesült a szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadásról és mielőbbi teljes felépülést kívánt számára.

"Határozottan elítélem az ilyen szélsőséges cselekményeket, amelyek az alapvető európai értékeinket veszélyeztetik" - fogalmazott az X-en (volt Twitter) közzétett bejegyzésében a román elnök.

Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök szintén az X-en reagált.

"Sokkoltak a Szlovákiából érkező hírek, a legőszintébb jókívánságaimat küldöm Robert Fico miniszterelnöknek. Ilyen szélsőséges cselekményekre semmilyen elfogadható indok nem létezik, a tetteseket felelősségre kell vonni" - írta a román kormányfő.

Nicolae Ciuca bukaresti liberális párti szenátusi elnök bejegyzésében úgy fogalmazott: "határozottan elítélem a Robert Fico meggyilkolására irányuló merényletet, ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a demokráciában". Hozzátette: várja az incidens körülményeinek tisztázását, amelyeket a román házelnök meggyőződése szerint egy alapos nyomozásnak kell feltárnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!