A román vezetők szerint a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a sztrájknak

Külföld, 2023.06.01

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A tanügyi szakszervezetek vezetői azonban - szerdán már közzétett álláspontjukat megismételve - csütörtökön is azt mondták: a sztrájk folytatódik, mert a kormány által immár megszavazott idei béremelés a kezdő tanárok esetében sem éri el a követelt 25 százalékot, a 2024-től hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvényt pedig - ha eleget is tenne annak a követelésnek, hogy a tanári bértábla az országos átlagbérnél kezdődjék - a kormány nem azonnal, hanem három év leforgása alatt akarja gyakorlatba ültetni, amit nem tudnak elfogadni.

Az Agerpres hírügynökség által idézett érdekképviseleti vezetők emlékeztettek arra, hogy a romániai orvosok megkapták a kért teljes béremelést, amikor az egészségügyet kiemelt fontosságú ágazattá nyilvánították 2018-ban. A tanügyi alkalmazottak ugyanezt akarják - szögezték le.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a sürgősségi rendelet elfogadása miatt összehívott rendkívüli kormányülés elején a gyermeknapra és az oktatáshoz fűződő alkotmányos jogra hivatkozva próbálta jobb belátásra bírni a sztrájkoló tanárokat. Elismerte, hogy a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvátenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de szerinte a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét, amely mintegy 330 ezer alkalmazottat érint.

"Románia ma már nem engedheti meg magának, hogy a tanárokat és a diákokat távol tartsa az iskolától. Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályos gyermekek számára, fontos pillanatok a középiskolát befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük" - figyelmeztetett a kormányfő.

A kormányinfón Ligia Deca oktatási miniszter elmondta: amennyiben a tiltakozás folytatódik, nem lehet elkerülni a záróvizsgák átütemezését vagy a tanév meghosszabbítását.

Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján Chisinauban tartózkodó Klaus Iohannis államfő román újságírók kérdésére reagálva úgy értékelte: miután a kormány meghozta az 1000 lejes béremelésről szóló rendeletét, a pedagógusoknak nincs miért folytatniuk a sztrájkot. Kifejezte reményét, hogy az ortodox pünkösd után, kedden visszatérnek a katedrára, ugyanakkor élesen bírálta a szakszervezeteket.

"Másfelől hogyan merészeli bárki is veszélyeztetni a záróvizsgákat? Egy egész korosztály érettségizik most, egyetemre készül, miért akarjuk nehéz helyzetbe hozni őket? Egy másik (nyolcadik osztályt végző) korosztály a képességvizsga előtt áll. Mindent megkaptak, amit követeltek, milyen alapon folytatnák a sztrájkot? Lehet, hogy a szakszervezetek országos vezetői nem értenek szót a megyei vezetőkkel, de a tanárok érteni fogják ezt a jelzést" - idézte az államfő szavait a román állami hírügynökség.

Az Agerpres szerint a tanügyi dolgozók béremelése 2,168 milliárd lej (162,6 milliárd forint) költséget jelent az államnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!