A spanyol miniszterelnök kormányátalakítást jelentett be

Külföld, 2021.03.30

Átalakításokat jelentett be kedden kormányában Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután egyik helyettese, Pablo Iglesias távozott a kabinetből.

A baloldali koalíciós kormány kisebbik tagja, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) pártszövetség főtitkárának lemondásához az vezetett, hogy a politikus úgy döntött: elnökjelöltként méretteti meg magát a madridi tartományi választásokon májusban.

Pablo Iglesias a tavaly januárban alakult spanyol központi kormány második miniszterelnök-helyetteseként a szociális jogokért felelt, hatáskörébe tartozott az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Feladatait pártjából Ione Belarra veszi át, aki azonban miniszteri rangban irányítja majd a területet.

Nadia Calvino gazdasági miniszter lép elő második kormányfőhelyettessé. Őt Yolanda Díaz munkaügyi miniszter, az Unidas Podemos tagja váltja a miniszterelnök harmadik helyettesének posztján.

Pedro Sánchez bejelentésekor kiemelte: az átalakítással a spanyol kormány mind a négy miniszterelnök-helyettesi tisztségét női politikus tölti be, amelyre az ország történetében most először van példa. A nők és férfiak arányát tekintve a kormányban a világon a hatodik, Európában a negyedik helyre került Spanyolország - tette hozzá.

Bejelentésekor hangsúlyozta a kormánykoalíció stabilitását, 2021-et pedig a koronavírus elleni oltások, továbbá a gazdaság helyreállításának évének nevezte.

A kabinetet a megalakulása óta másodszor alakította át Pedro Sánchez, legutóbb idén januárban, amikor Salvador Illa egészségügyi miniszter távozott, mert a Katalán Szocialista Párt (PSC) jelöltjeként elindult Katalónia elnöki posztjáért az autonóm tartományi választásokon februárban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!