A spanyol parlament alsóháza elfogadta az amnesztiatörvényt

Külföld, 2024.03.14

A spanyol parlament alsóháza csütörtökön elfogadta az amnesztiatörvényt, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana.

A szavazás során az indítványt a 350 tagú törvényhozás 178 képviselője támogatta, és 172-en voksoltak ellene.

Patxi López, az előterjesztő kormánypárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónoka a voksolást megelőzően hangsúlyozta: az amnesztiatörvény egyesíti Spanyolországot, véget vet a konfrontációnak, és megnyitja a megértés időszakát.

"Ez nem megbékélés, hanem behódolás" - fogalmazott Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt elnöke, hozzátéve, hogy a jogszabály nem fog átmenni az igazságszolgáltatás szűrőjén.

A jogszabály lényege, hogy megszünteti a "büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét" azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2011 novemberétől 2023 végéig tartó időszakban.

A parlament alsóháza másodszor szavazott a tervezetről. Az első, január végi voksoláskor az indítvány nem kapott támogatást, mert az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párt kifogásolta egyebek mellett, hogy a függetlenségi törekvésekkel összefüggő, terrorcselekménynek minősített esetekben nem jár az amnesztia, míg a PSOE nem tette volna lehetővé azokban az ügyekben, ahol "nyilvánvalóan és közvetlen szándékkal súlyosan megsértették az emberi jogokat".

A két párt végül megegyezett, és úgy módosította az előterjesztést, hogy abban nem a spanyol büntető törvénykönyvet, hanem a 2017-es európai uniós direktívát, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményét veszi alapul a terrorizmusnak számító cselekmények megítélésénél.

A törvényjavaslatot az alsóház után a felsőház is megtárgyalja, várhatóan teljesen felhasználva a rendelkezésére álló két hónapos időszakot. Amennyiben a szenátorok nem hagyják jóvá, vagy módosítják az indítványt, a dokumentum visszakerül az alsóházba, ahol újra szavaznak róla. Az elfogadott törvény azután emelkedik jogerőre, hogy megjelenik a spanyol állami közlönyben (BOE).

Az Együtt Katalóniáért abban bízik, hogy a párt alapítója, Carles Puigdemont volt katalán elnök a nyáron büntetlenül visszatérhet Spanyolországba több mint hat éve tartó brüsszeli emigrációjából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!