A szerb elnök úgy döntött, mégis részt vesz az EU-Nyugat-Balkán-csúcson

Külföld, 2022.12.05

Aleksandar Vucic szerb elnök részt vesz a keddi tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak - jelentette be a politikus hétfőn azt követően, hogy találkozott Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával.

Szerbia elnöke a belgrádi közszolgálati televízió kérdésére válaszolva közölte, attól függetlenül, hogy a Nyugat-Balkán lesz a találkozó témája, és hogy legalább húsz résztvevő fog az Oroszország elleni szankciókról, valamint a Koszovóval fenntartott viszonyról nem megfelelő módon beszélni, jó lesz, ha legalább lesz ott valaki, aki válaszolni is tud a vádaskodásokra.

Aleksandar Vucic arról is beszélt, hogy nem érti, a felek miért mindig két oldalról beszélnek, hiszen Szerbia mindent megtett, hogy a koszovói szerb kisebbséget és a békét védje. "Ha nem mennék Tiranába, lehet, hogy annak semmi haszna nem lenne, de nagy károkat okozhatna az országunknak" - húzta alá.

Rámutatott, hogy a tiranai csúcson az európai uniós roamingdíjak eltörléséről, valamint az EU nyugat-balkáni országoknak szánt energetikai támogatásáról is szó lesz, ezek pedig a szerb állampolgárok számára jó hírek.

A szerb államfő a múlt csütörtökön "terrorista söpredéknek" nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és közölte, nem hajlandó elmenni az EU-Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint mondta: a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók, legutóbb például egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Az 1,81 milliós országban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!