A szerbek "koszovói népirtásáról" kezdődött vita a pristinai parlamentben

Külföld, 2019.05.16

A koszovói parlament elnökének kezdeményezésére a pristinai képviselőház csütörtökön vitát kezdett arról, hogy a kilencvenes években a szerbek népirtást követtek-e el Koszovó területén. A határozati javaslatban egy nemzetközi bíróság felállítása is szerepel, amely a szerbek Koszovó területén elkövetett feltételezett bűncselekményeit vizsgálná.

A koszovói albánok emellett egy múzeumot is kialakítanának a népirtásnak nevezett cselekmények áldozatainak emlékére.

Belgrád a házelnök kezdeményezést propagandának nevezte, amelynek az a célja, hogy elterelje a figyelmet azokról a bűncselekményekről, amelyeket az 1998-1999-es koszovói-szerb konfliktus idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai követtek el. Milovan Drecun, a belgrádi parlament Koszovó-ügyi bizottságának az elnöke kiemelte: a szerbek tetteit vizsgáló nemzetközi bíróság felállítását pont ugyanazok - Hashim Thaci államfő, Ramush Haradinaj miniszterelnök és Kadri Veseli házelnök - követelik, akik maguk is tagjai voltak a bűncselekményekkel vádolt UCK-nak.

A koszovói vezetés többször is nehezményezte, hogy nemzetközi kezdeményezésre fel kellett állítani egy háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot, amelynek a feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett - feltételezett - háborús bűnök vizsgálata. Egy hasonló testület felállítása, amely a szerbek tetteit vizsgálja, válasz lehet arra, hogy a tanúk védelme érdekében Hágában felállított nemzetközi bíróság az év eleje óta több egykori koszovói harcost is tanúként vagy gyanúsítottként hallgatott meg.

Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci neve is felmerült.

Nem a különleges bíróság az első testület, amely a koszovói háborús bűnöket vizsgálja, korábban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) is folytak eljárások a feltételezett elkövetők ellen. Ramush Haradinaj kormányfőt például az NT 2008-ban és 2012-ben is felmentette az ellene felhozott vádak alól, Fatmir Limaj miniszterelnök-helyettest pedig 2007-ben mentették fel a vádak alól.

A Nemzetközi Törvényszék a koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök miatt hat szerbet ítélt el, Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök pedig az ellene folyó eljárás során halt meg a hágai törvényszék börtönében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!