A Szerbiával történő párbeszéd folytatását kérte az új koszovói elnöktől Joe Biden

Külföld, 2021.04.20

Egymás elismerésén kell alapulnia a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezésének, az Egyesült Államok pedig továbbra is támogatni fogja a békét és a párbeszédet a két fél között - írta Joe Biden amerikai elnök Vjosa Osmaninak, Koszovó új köztársasági elnökének abban a levélben, amelyet a pristinai sajtó kedden ismertetett.

Az amerikai elnök a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezését elengedhetetlennek nevezte ahhoz, hogy Koszovó élhessen a lehetőségeivel és beépülhessen az euróatlanti intézményrendszerbe. Bizonyos rugalmasságra és komoly kompromisszumokra lesz szükség a cél eléréséhez, de az Egyesült Államok mindenben támogatni fogja Pristinát - írta Joe Biden.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám előrelépés nem történt, noha a kapcsolat rendezése mindkét fél európai integrációjának a kulcsa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!