A szlovák államfő ellátogat a Gombaszögi Nyári Táborba

Külföld, 2019.06.27

Zuzana Caputová szlovák államfő elfogadta a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek meghívását, és július 17-én egy nyilvános beszélgetésen találkozik a táborozókkal - adta hírül csütörtökön a magyar diáktábor honlapján (www.gombaszog.sk).

Az eseménynek a tábor területén belül Tóth Károlyról, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet néhány éve elhunyt alapító igazgatójáról elnevezett sátor ad otthont. Az államfő a szlovákiai magyarokkal és a kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszol majd.

A közlemény szerint az új szlovák köztársasági elnökkel Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója fog beszélgetni.

Gombaszög a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb fesztiválja és szabadegyeteme, amelyre az idén július 15. és 21. között kerül sor.

A tábor szervezői az elmúlt években már többször is meghívták Gombaszögre a hivatalban lévő szlovák államfőt, de eredménytelenül. Andrej Kiska, Caputová elődje, egyetlen alkalommal sem tett eleget a meghívásnak.

Zuzana Caputová az elnökválasztási kampányban a magyarok által lakott régiókat is meglátogatta, és kijelentette, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. Nézetei a nemzetiségi kérdésben nem ismeretesek. A közelmúltban azonban közölte, hogy választási ígéretéhez híven a jövőben szeretne szorosabban együttműködni az országban élő nemzeti kisebbségekkel is, ezért soraikból egy héttagú kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre. Ezzel a témával korábban a szlovák államfők nem foglalkoztak.

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyarok több évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvénye. Az első táborozást a baloldali Sarló mozgalom szervezte meg 1928-ban, majd a szocialista rendszer idején a csehszlovákiai magyarokat összefogó Csemadok közművelődési egyesület egyik legjelentősebb rendezvénye, fesztiválja volt. A tábort jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg. Évente több ezer táborozója és látogatója van.

A szervezők - elsősorban a Diákhálózat, a Sine Metu Polgári Társulás és több szlovákiai magyar civil szervezet - egyértelműen egy pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábor - fesztivál - szabadegyetem jellegű rendezvényért tevékenykednek, amelynek legfontosabb célja a generációkon átívelő szlovákiai magyar közösségépítés - olvasható a tábor honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!