A szlovákiai ellenzék a közszolgálati rádió hírszerkesztőségi vezetőjének leváltását követeli

Külföld, 2018.10.12

A szlovákiai ellenzék szerint Petra Stano Matasovská, a pozsonyi közszolgálati rádió (SRo) hír- és publicisztikai szerkesztőségének igazgatója kísérletet tett az ellenzék kiszorítására a rádióból, ezért követelik, hogy azonnal váltsák le őt. A közszolgálati médium vezetése nem ért egyet, és visszautasítja a bírálatot.

Matasovská a közelmúltban belső tájékoztatót adott ki arról, hogyan kellene kezelni a közrádióban a rövidebb tudósításokat. Egyebek között azt írja, hogy a parlamenthez benyújtott ellenzéki javaslatokról csak azután kell tájékoztatni, ha azokat a plenáris vita után második körben is napirendre tűzik.

A szlovákiai ellenzéki pártok - Szabadság és Szolidaritás (SaS), Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), Család Vagyunk továbbá több független parlamenti képviselő - a tájékoztatót elfogadhatatlannak, felháborítónak minősítették, s közös állásfoglalásukban felszólították Jaroslav Rezníket, a közmédia (RTVS) vezérigazgatóját, hogy menessze Matasovskát.

Erika Rusnáková, az RTVS szóvivője elismerte, hogy a tájékoztató néhány megfogalmazása valóban félreértésekre adhat okot, de határozottan tagadta, hogy ki akarnák szorítani az ellenzéket a rádió híradásaiból. Jaroslav Rezník később vezérigazgatói fegyelmit adott Matasovskának, de szerződését nem kívánja felbontani.

A szlovákiai ellenzéki pártok elégedetlenek a döntéssel, és kilátásba helyezték, hogy az ügyet a parlament elé viszik, sőt büntetőjogi feljelentést tesznek a szerkesztőségvezető ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!