A szlovén kormányfő elfogadja a belügyminiszter lemondását

Külföld, 2022.12.07

Robert Golob szlovén kormányfő elfogadja Tatjana Bobnar belügyminiszter lemondását, mert a tárcavezető elvesztette a bizalmát - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.

Miután a kormány a múlt héten nem támogatta a miniszter javaslatát, hogy Bostjan Lindav megbízott rendőrparancsnok mandátumát véglegesítsék, a tárcavezető egy nyilatkozatában azt mondta, a "politikának meg kell állnia a rendőrség ajtaja előtt".

A szlovén sajtó akkor arról írt: a kormányfőnek nem tetszett Bobnar megjegyzése, amely arra utalt, hogy a kormány nyomást gyakorol a rendőrségre.

Golob hétfőn elismerte, hogy nézeteltérés támadt közte és a belügyminiszter között, és azt kérte a rendőrparancsnoktól, hogy szolgáljon bizonyítékokkal a nyomásgyakorlási kísérletről.

Az STA szlovén hírügynökséggel a belügyminisztérium csütörtökön közölte: Tatjana Bobnar tárcavezető hivatalosan benyújtja a lemondását, amint visszatér Brüsszelből.

A lemondólevél azonban időközben megérkezett a miniszterelnöki hivatalba a rendőrparancsnok jelentésével együtt, amely a hivatal közlése szerint nem utal arra, hogy "bármelyik politikus nyomást gyakorolt volna a rendőrségre, vagy megkísérelte volna befolyásolni a kinevezési eljárást".

Bobnar lesz a Golob vezette kormány első olyan minisztere, akit a kabinet féléves működése során lecserélnek.

A kormányban szélesebb körű átalakítás is várható, mivel a november 27-i népszavazáson megerősítették a kabinet összetételéről szóló törvényt.

Az új szlovén baloldali kormány, amely júniusban alakult meg, növelni szerette volna a minisztériumok számát. A tervek szerint tizenkilenc minisztériuma és egy tárca nélküli minisztere lett volna, nyolccal több minisztere és kettővel kevesebb tárca nélküli minisztere, mint az előző jobboldali kormánynak. Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) szerint azonban tárcák számának emelése növelné a költségeket, ezért ügydöntő népszavazást kezdeményezett, amely nem járt sikerrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!