A szlovén parlament népirtásnak ismerte el a holodomort

Külföld, 2023.05.24

A szlovén parlament határozatban ismerte el népirtásnak a Szovjet-Ukrajnában 1932-33-ban mesterségesen előidézett éhínséget, a holodomort, amelyben több millió ukrán vesztette életét.

A kedden késő este elfogadott határozatot az ellenzéki Baloldal párt kivételével az összes parlamenti frakció támogatta. Szlovénia ezzel csatlakozott ahhoz a több mint 20 országból álló csoporthoz, amely már népirtásként ismerte el a holodomort - írta a Vecer című szlovén napilap szerdán.

A nyilatkozatot a szlovén kormány is támogatta.

A szavazást megelőző vitában a Baloldal kivételével valamennyi parlamenti frakció képviselői egyetértettek abban, hogy a nyilatkozat elfogadásával a szlovén nemzetgyűlés egyértelműen kifejezi szolidaritását az ukrán néppel, és segít a szélesebb nyilvánosság tájékoztatásában az említett bűncselekményről. Az öt baloldali képviselőn kívül a legnagyobb kormányzó párt, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) három képviselője is a nyilatkozat elfogadása ellen szavazott, további három pedig tartózkodott.

Matej T. Vatovec, a Baloldal frakcióvezetője szerint a nyilatkozat "hamis feltételezéseken alapuló politikai akció". Úgy vélte: a holodomor tény, de a történészek nem értenek egyet az okokban. "A holodomort népirtásnak nevezni azért, hogy párhuzamot vonhassunk a mai Oroszország és a sztálini Szovjetunió között, felelőtlenség" - mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-oldalán fejezte ki háláját a szlovén lépésért. Azt írta, hogy a történelmi igazságszolgáltatás mellett elkötelezett országok nemzetközi koalíciója tovább erősödik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!