A szlovén parlament tudomásul vette a belügyminiszter lemondását

Külföld, 2022.12.14

A szlovén parlament szerdán tudomásul vette Tatjana Bobnar belügyminiszter lemondását, és ezzel megszűnt a tárcavezető megbízatása - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A kormány javaslatára a minisztérium vezetését ideiglenesen Sanja Ajanovic Hovnik közigazgatási miniszter veszi át az új, teljes jogú miniszter kinevezéséig.

Bobnar múlt pénteken nyújtotta be lemondását, miután nézeteltérése támadt Robert Golob miniszterelnökkel, amiért nem támogatta javaslatát, hogy Bostjan Lindav megbízott rendőrparancsnok mandátumát véglegesítsék. A tárcavezető egy nyilatkozatában akkor azt mondta: "a politikának meg kell állnia a rendőrség ajtaja előtt". A kormányfőnek nem tetszett Bobnar megjegyzése, amely arra utalt, hogy a kormány nyomást gyakorol a rendőrségre. Golob ügyészségi vizsgálatot is kért az ügyben.

Bobnar a szerdai parlamenti ülést követően a sajtónak úgy nyilatkozott: hűséges volt ahhoz a fogadalmához, amelyet hat hónappal ezelőtt tett. "Az értékeim és az elveim mindvégig ugyanazok maradtak, és nem változtak az elmúlt egy hónapban sem" - fogalmazott.

Bobnar a fél éve működő, Golob vezette kormány első olyan minisztere, akit lecserélnek. Szélesebb körű kormányátalakítás is várható, mivel a november 27-i népszavazáson megerősítették a kormány összetételéről szóló törvényt.

Az új baloldali kormány növelni szeretné a minisztériumok számát. A tervek szerint 19 minisztériuma és egy tárca nélküli minisztere, nyolccal több minisztere és kettővel kevesebb tárca nélküli minisztere lenne, mint az előző jobboldali kormánynak. Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) a költségek növekedésére hivatkozva nem értett egyet ezzel, és ügydöntő népszavazást kezdeményezett, amely azonban nem járt sikerrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!