A szociáldemokraták elleni támadásra használta fel Iohannis az Egyesülés Autópályájáról szóló törvény kihirdetését

Külföld, 2018.11.29

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Dancila-kabinet elleni támadásra használta fel Klaus Iohannis jobboldali román államfő csütörtökön az úgynevezett "Egyesülés Autópályájáról" - a Moldvát (Románia keleti országrészét) Erdéllyel összekötő gyorsforgalmi útról - szóló törvény kihirdetését.

A román elnöki hivatalban most először rendeztek nyilvános eseményt egy törvény kihirdetéséből, amelyre ez alkalommal meghívták a november elején csaknem egyhangúlag megszavazott törvény ellenzéki kezdeményezőit és az autópályáért tüntetéseket szervező civil szervezetek képviselőit. A román média megjegyezte, hogy a PSD egyetlen politikusa sem vett részt az eseményen.

Iohannis rámutatott, hogy a törvényt a közvélemény nyomása, a kétségbeesés szülte, miután Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méternyi autópálya sem épült. Az elnök szerint a kormány feladata lenne az ország adminisztrálása és csak azért kellett a parlamentnek közbelépnie, mert a kormány érdektelensége és hozzá nem értése nemzetbiztonsági problémává súlyosbította a moldvai régió leszakadását, az ottani munkaerő elvándorlását.

Az elnök arra figyelmeztette a Dancila-kabinetet, hogy immár törvényt sért, ha nem indítja el azonnal a sztráda-projektet és burkoltan azt is kilátásba helyezte, hogy nem fogja kihirdetni a jövő évi költségvetési törvényt, ha az nem irányozza elő a szükséges összegeket a Marosvásárhely-Jászvásár (Iasi) autópályára.

Iohannis nemcsak a moldvai autópálya-projekt több mint egy évtizedes halogatásának felelősségét igyekezett a PSD-re hárítani: a csütörtöki eseményen arra is felhívta a kormánypárt figyelmét, hogy súlyos politikai válságba sodorná az országot azzal, ha közkegyelmi rendeletet hozva próbálná meg megelőzni a "bűnöző Dragnea" (a PSD elnöke) bebörtönzését. Az elnök felidézte: tavaly, a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, elhíresült 13-as kormányrendelet hatalmas tüntetéseket váltott ki.

A román ellenzéki sajtó napok óta azt híreszteli, hogy a Dancila-kabinet a karácsonyi ünnepek környékén szándékszik olyan közkegyelmi sürgősségi kormányrendeletet hozni, amely megmentené a börtöntől a korrupcióért két éve felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott, második perében pedig - első fokon - letöltendő szabadságveszésre ítélt szociáldemokrata pártelnököt. Iohannis újságírói kérdésre válaszolva elismerte: nincsenek konkrét információi erről, de hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy a PSD ilyesmire készül, mindenképpen megpróbál majd közbelépni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!