TV műsor

A tanácselnökök hivatalba lépését is ellehetetlenítheti Ukrajnában az alkotmánybíráság döntése

Külföld, 2020.10.29

A múlt vasárnapi ukrajnai önkormányzati választásokon győztes helyi tanácselnökök és helyetteseik hivatalba lépését is lehetetlenné teheti az alkotmánybíróság azon határozata, amellyel a héten elvett több jogkört, köztük a vagyonnyilatkozatokban tett bevallások valódiságának ellenőrzését a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökségtől (NAZK) - jelentette ki csütörtökön Olekszandr Novikov, a NAZK vezetője.

Az alkotmánybíróság a határozatában - 47 parlamenti képviselő keresete alapján - kimondta, hogy alkotmányellenes a büntetőjogi felelősségre vonás a benyújtott vagyonnyilatkozatokban feltárt pontatlanságokért. Eze felül megszüntette a NAZK jogát arra, hogy ellenőrizhesse a tisztségviselők vagyonnyilatkozatait, és azonosíthassa az összeférhetetlenségeket. Megfosztotta továbbá az ügynökséget attól a jogától is, hogy hozzáférhessen az állami nyilvántartásokhoz, igazolandó a tisztségviselők nyilatkozatainak helytállóságát. Ilyen igazolás nélkül a hatályos ukrán jogszabályok szerint a vagyonnyilatkozatra kötelezettek nem foglalhatják el hivatalukat - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

"Az alkotmánybíróság döntésével nemcsak az ukrajnai korrupcióellenes rendszert rombolja le, hanem megbénítja a helyi önkormányzati szervek és az egész államapparátus munkáját. A felülvizsgálat nélkül egyetlen kormányzati hivatal vezetőjét sem lehet hivatalosan kinevezni. Az alkotmánybíróság tulajdonképpen blokkolta a helyi választások eredményeinek megvalósítását is, mivel a megyei és járási tanácsok elnökeinek és helyetteseinek posztjára megválasztott jelöltek kinevezése szintén csak azután lehetséges, hogy külön ellenőrzésen esnek át" - fejtette ki a NAZK elnöke.

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön a kialakult helyzet miatt zárt ülésre hívta össze a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!