A Több Európa olasz párt vezetője kampánytámogatást kapott Soros Györgytől

Külföld, 2023.01.19

Természetesnek nevezte a Soros Györgytől kapott támogatást Benedetto Dalla Vedova a +Europa (Több Európa) nevű olasz baloldali párt főtitkára, aki az amerikai üzletembertől neki folyósított több mint 300 ezer euróról nyilatkozott a Corriere della Serának csütörtökön.

A pártvezető elmondta, hogy 312 ezer eurót, vagyis több mint 123 millió forintnak megfelelő összeget utalt át neki Soros György a tavaly szeptemberben rendezett parlamenti választásokat megelőző kampány támogatására. Az összeg nagyságát azzal magyarázta, hogy öt választási körzetben indult.

A római parlamentbe képviselőként bejutott Benedetto Dalla Vedova úgy látta, semmi új és semmi furcsa nincsen a finanszírozásban, mivel választási segítségről volt szó, amely nyilvános, ismert volt és teljes mértékben nyomon követhető.

A Corriere della Sera felvetésére, miszerint a +Europa párt honlapján nem tüntették fel az összeget, Benedetto Dalla Vedova hangsúlyozta, hogy az olasz gyakorlat szerint az adomány szerepel a parlamenti nyilvántartásban, ahol nem nevezik meg az adományozót, de az adatokhoz bármely újságíró hozzáférhet.

"A törvény engedélyezi a jelöltek támogatását, mások is kaptak hasonló összeget" - jegyezte meg a politikus, aki elmondta, hogy többször találkozott Soros Györggyel.

"Soha nem kért tőlünk semmit cserébe, eszme támogatásról van szó. Azokat az erőket támogatja, amelyek elképzeléseiért harcolnak, mint a migráció, az egyéni szabadságjogok korlátozása elleni fellépés, a demokrácia" - hangsúlyozta Dalla Vedova.

A +Europa politikusai számláira Soros Györgytől érkező összegekről elsőként Carlo Calenda, az Akció nevű párt vezetője beszélt a választások után. Calenda másfél millió euróra utalt, és hangoztatta, hogy éppen a Soros-féle finanszírozások miatt nem lépett választási szövetségre a baloldali pártok koalíciójával.

Carlo Calenda kijelentései szerint az összegből a +Europa elnöke, Emma Bonino is részesült, az olasz Radikális Párt egykori vezetője, aki 1995 és 1999 között az Európai Unió humanitárius biztosa volt, majd olasz EU-ügyi miniszter és külügyminiszter is.

Emma Bonino decemberben mondott le a Fight Impunity nevű civil szervezet vezetőségi tisztségéről, miután a 2019-ben alapított szervezet elnöke, Alessandro Panzeri az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben börtönbe került.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!