A török elnök kizárta, hogy Washington szankciókat vet ki országa ellen az orosz légvédelmi rendszer beszerzése miatt

Külföld, 2019.06.20

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön teljes mértékben kizárta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok szankciókat vet ki országa ellen az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer beszerzése miatt - írta a török sajtó.

Erdogan rámutatott: Ankara az amerikai elnökkel, Donald Trumppal jó kapcsolatot ápol, de azokkal, akik a környezetében dolgoznak, "nagyon eltérő" a viszony.

A török államfő ismét megerősítette, hogy az Sz-400-as légvédelmi rakétákról szóló adás-vételi szerződést Ankara és Moszkva lezárt megállapodásnak tekinti. Egyúttal felhívta a figyelmet: Washingtonnak jól meg kell gondolnia, hogy szankciókkal sújtja-e Törökországot, amely nagyon szolidáris tagja a NATO-nak.

A török elnök megismételve Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter múlt pénteki szavait leszögezte: Ankara válaszlépéseket tesz, ha az Egyesült Államok még szankciókat vet ki Törökország ellen.

Végül jelezte: Oroszország előreláthatólag július első felében szállítja le az első légelhárító ütegeket a török hadseregnek.

Az Egyesült Államok és Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebb az Sz-400-asok miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) a közelmúltban arra szólította fel a NATO-szövetséges Törökországot, hogy lépjen vissza az orosz rakétarendszer beszerzésétől. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében határidőt is szabott, és arról tájékoztatta, hogy amennyiben Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-vel véget vet a török pilóták kiképzésének, valamint az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat. A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!