A török elnök menesztette keresdelmi miniszterét

Külföld, 2021.04.21

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán menesztette kereskedelmi miniszterét, Ruhsar Pekcant, akinek a helyére Mehmet Must, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) isztambuli képviselőjét nevezte ki.

Az elnöki rendelet a lépést nem indokolta.

Pekcanról múlt hét pénteken leleplező cikket jelentetett meg az OdaTV nevű ellenzéki hírportál, amely szerint a miniszterasszony és férje két közös cégen keresztül összesen 9 millió líra (mintegy 332 millió forint) értékben adott el fertőtlenítőszert a minisztériumnak a koronavírus-járvány kezdete óta.

A kereskedelmi tárca kedden elismerte az adásvételeket, de közleményükben aláhúzták, hogy a vásárolt fertőtlenítőszerek összeértéke az OdaTV állításával szemben csak 500 ezer líra (mintegy 18,5 millió forint) volt, tehát a beszerzések a piaci ár alatt valósultak meg, a legolcsóbb módon, közvetlenül a gyártótól.

A Habertürk tekintélyes török hírportál a kereskedelmi miniszter leváltásával kapcsolatban azt írta, hogy annak nincs köze a híresztelésekhez, egy ideje már tervezték a cserét.

Erdogan a szerdai rendelettel egyúttal két új tárcát is létrehozott a család-, munka- és társadalmi ügyekért felelős minisztériumból. Család- és társadalompolitikai miniszternek Derya Yanikot, a munka- és szociális biztonságért felelős minisztérium élére pedig Vedat Bilgint nevezte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!