A török elnök üdvözölte, hogy Pakisztán terrorszervezetnek minősítette a Gülen-mozgalmat

Külföld, 2019.01.04

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken üdvözölte, hogy a pakisztáni legfelsőbb bíróság múlt héten terrorszervezetnek minősítette a 2016-os törökországi puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő török hitszónok, Fethullah Gülen nemzetközi mozgalmát.

A török államfő az Imran Hán pakisztáni miniszterelnökkel tartott közös ankarai sajtótájékoztatóján szintén örömtelinek nevezte, hogy a Gülen-hálózat által működtetett helyi iskolákat Iszlámábád csütörtökön átadta a török Maarif Alapítvány kezelésébe, amely Ankara nevében bonyolítja le külföldön a török oktatási programokat. Törökország más államokban is fellép a gülenista mozgalomhoz kötődő szervezetek ellen.

Ankara a 2016. július 15-ei katonai puccskísérlet megszervezésével Erdogan egykori mentorát, későbbi ellenlábasát, Fethullah Gülent vádolja. Ankara Gülen kiadatását kérte Washingtontól.

Erdogan a sajtótájékoztatón ugyanakkor bejelentette: a március 31-ei helyhatósági választást követően a 2010-eshez hasonlóan ismét hármas török-pakisztáni-afgán csúcstalálkozót rendeznek Isztambulban.

Imran Hán reményét fejezte ki, hogy az isztambuli csúcs hozzá fog járulni az afganisztáni békefolyamathoz. A miniszterelnök többször hangoztatta azt is, hogy Ankara és Iszlámábád még sokkal szorosabbra fűzi kapcsolatait.

Hán csütörtökön érkezett Törökországba Erdogan meghívására. A pakisztáni miniszterelnök először a Mevlana Múzeumot kereste fel a közép-anatóliai Konyában, majd Ankarában vett részt a Törökországi Kamarák és Tőzsdék Egyesülete (TOBB), valamint a pakisztáni ankarai nagykövetség által közösen szervezett munkavacsorán. Hán pénteken tiszteletét rótta le az ankarai Atatürk-mauzóleumban a Török Köztársaság alapítója előtt.

Törökország Pakisztánnal kötötte eddigi legnagyobb védelmi ipari exportüzletét. Tavaly július közepén Ankara szerződést írt alá Iszlámábáddal 30 darab T129 ATAK típusú katonai helikopter eladásáról. Az adás-vételi szerződés egyúttal logisztikai elemeket, valamint a helikopterekkel kapcsolatos képzésre, továbbá a lőszerekre és a pótalkatrészekre vonatkozó részeket is tartalmaz.

A T129 ATAK támadó, illetve taktikai-felderítő helikopter. Kihívásokkal teli éghajlathoz és földrajzi körülményekhez fejlesztették ki. Mind tervezésében, mind gyártásában közös török-olasz termék. Az első darab 2009 szeptemberében indult próbaútra. A török haderő és a belügyminisztérium használja. Maximális sebessége 278 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága pedig 6100 méter. A pakisztáni haderő Törökországban és Pakisztánban is többször tesztelte a helikoptert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!