A török hadsereg további két évig folytathatja szíriai és iraki műveleteit

Külföld, 2021.10.26

A török parlament két évvel meghosszabbította kedden a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A felhatalmazást 2014 óta minden évben elfogadták a képviselők. Eddig a mandátum tehát mindig egy évre szólt.

A javaslatot a végrehajtó elnöki rendszer 2018. július 9-ei életbe lépése óta Recep Tayyip Erdogan török államfő hivatala nyújtja be a törvényhozásnak.

A tervezetet kedden Erdogan pártja, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), a vele szövetséges Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP), valamint az ellenzéki Jó Párt (IP) szavazta meg. A legfőbb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP), illetve a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) ellenezte.

A török vezetés a közelmúltban, október közepén ismét határozott fellépést helyezett kilátásba Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciával szemben, amelyet terrorszervezetnek tekint, és amely ellen az elmúlt években már hadműveleteket is indított az arab ország északi részén.

A felvetésre az Észak-Szíriában állomásozó török erők elleni, továbbá a Szíriából Törökországba irányuló támadások adtak okot.

Ankara úgy véli, hogy az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Mindazonáltal a törökországi kurd kisebbség függetlenségét követelő PKK főhadiszállása nem Délkelet-Törökországban, hanem az észak-iraki hegyekben van. A török légierő rendszeresen mér csapást a lázadók ottani célpontjaira is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!