A tüntető olasz gazdák szerint az Európai Bizottság direktívái nem sérthetik a nemzeti agrárágazatot

Külföld, 2024.02.15

Egyetlen direktíva sem sértheti meg a nemzeti agrárágazat szuverenitását - olvasható az Európai Bizottsághoz intézett nyílt levélben, amelyet az olasz gazdák küldöttsége az intézmény római képviseletének adott át csütörtökön, a Circus Maximus mezején rendezett tüntetés előtt.

Az Egyesült Agrárbizottságok elnevezésű gazdacsoport az olasz állampolgárok nevében felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne kényszerítsen az olasz államra olyan direktívákat és jogszabályokat, amelyeknek elsőrendű célja a nemzeti szuverenitás elveszítése, különösen ami a mezőgazdaságot illeti.

Ne gyakoroljon politikai és gazdasági befolyást az olasz nemzet belügyeire, szabályokkal vagy gazdasági kötelezettségekkel, amelyek kizárólag a nemzetközi lobbik érdekeit szolgálják. Ne folytassa a "hamisan zöld és hamisan környezetvédő" megoldások ajánlását, ne felülről diktáljon a polgárokkal való egyeztetés nélkül, hagyjon fel a mezőgazdasági ágazat iránti "álszentséggel" számtalan támogatást ígérve, melyek azonban nem jelentenek segítséget. A gazdák arra is felszólították az Európai Bizottságot, hogy tartsa tiszteletben az unió alapszerződéseit, főleg ami a munkához és a termeléshez való jogot illeti.

A sűrűn gépelt, egyoldalas, olasz nyelvű levelet a brüsszeli bizottság római képviseletén adták át.

Az európai agrárpolitika volt a központi témája az olasz fővárosban rendezett megmozdulásoknak: a Colosseumnál két traktor állomásozott, a Capitolium-dombján, a városháza előtt, kolompokat ráztak, a Circus Maximus mezejére pedig tíz traktorral vonultak be, azt a több ezer járművet képviselve, melyek január 19. óta a városokat veszik körbe.

Róma ezzel megnyitotta kapuit a tüntető gazdák előtt, akik azonban különálló csoportokban demonstráltak. Egyrészt Olaszország más és más agrártérségeit képviselik, másrészt egyesek megelégedtek a Giorgia Meloni-kormány felajánlotta adókedvezményekkel, más gazdacsoportok viszont egyenesen Brüsszeltől várnak választ.

A napsütötte ókori lóversenypályán a szervezők szerint ötezren, a hatóságok adatai szerint másfél ezren gyűltek össze kizárólag olasz zászlókat lobogtatva. "Mindannyian gazdák vagyunk!" - skandálták. A transzparenseken azt hirdették, hogy a mezőgazdaság a nemzet tartóoszlopa, mezőgazdaság nélkül nincsen élelem, más táblákon azt követelték, hogy az EU ne kényszerítse őket arra, hogy a földek egy részét megműveletlenül hagyják, és "valódi hús helyett tücsköt" egyenek. Az egyik táblán az a követelés szerepelt, hogy az EU fordítsa a mezőgazdaságra azt a pénzt, amelyet Ukrajnának ad az ellene folyó háború miatt.

Vanni De Simoni 52 éves állattenyésztő, olasz zászlóval a vállán az MTI-nek elmondta, nem akarják abbahagyni a tüntetéssorozatot, mert erős jelzést akarnak adni.

"Európa diktálni akar mindenkinek, aki vet és arat. De felül kell vizsgálnia a terveit, mivel a mezőgazdaságban dolgozók nem tudják felvenni a versenyt az unión kívülről érkező agrártermékekkel, melyek tele vannak vegyszerekkel, és olyan áraik vannak, melyekkel számunkra lehetetlenség versenyezni" - hangoztatta.

Hozzátette, hogy sokan vetik szemükre, hogy szép traktoraikkal nem tesznek mást, mint felvonulnak. Úgy vélte, ennél sokkal többről van szó: a traktorok részleteit ki kell fizetni, miként a számlákat, a hiteleket, a bérleti díjakat. "Nekem is három gyerekem van, és nem könnyű a hónap végéig eljutni" - mondta.

Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt felsőházi frakcióvezetője, Lucio Malan közleményben hangsúlyozta, hogy a baloldal kudarcot vallott, amikor azt gondolta, a gazdákat a kormány ellen hergelheti. A tüntetéseken elhangzottak bebizonyították, hogy "az igazi problémát az Európai Unió agrárpolitikája képviseli, amelyet minden tagállamra rá akarnak kényszeríteni". A tüntetők nagy része a kormányt támogatja, amely továbbra is az olaszok oldalán áll, és védi a mezőgazdaságot - szögezte le Malan.

Rómában a tüntetők azt kiabálták, hogy "elindult a forradalom", de egyelőre nem jelentették be, hogyan kívánják folytatni. A traktoros gazdák nagy része továbbra is a városok körüli mezőkön maradt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!