A választási kampány és a politikai szembenállás jegyében zajlottak az amerikai nemzeti ünnepnap eseményei

Külföld, 2022.09.05

Joe Biden amerikai elnök az erőszak felkarolásával vádolta a Republikánus párt Trumpot támogató tagjait az amerikai nemzeti ünnepnapon tartott beszédében, Donald Trump ugyanakkor a nemzet ellenségének nevezte a hivatalban lévő elnököt.

Az amerikai elnök a novemberi félidős választások szempontjából meghatározó államokban, Wisconsinban és Pennsylvaniában vett részt a Labor Day, azaz a munka ünnepén tartott eseményeken.

Joe Biden Milwaukee-ban, Wisconsin állam fővárosában tartott beszédében kijelentette, hogy az úgynevezett "MAGA"-republikánusok nem csak az egyéni jogokra, gazdasági biztonságra jelentenek veszélyt, de az erőszakot is felkarolják. Közéjük sorolta Wisconsin republikánus szenátorát Ron Johnsont, aki a novemberi kongresszusi választáson demokrata ellenfelével szemben száll harcba az újraválasztásért.

A MAGA egy betűszó, Donald Trump elnöki és választási jelmondatát takarja: Make America Great Aigan (tegyük újra naggyá Amerikát).

Joe Biden Milwaukee-ból a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-be utazott tovább, ahol szintén beszédet mondott a munka ünnepe alkalmából tartott nagygyűlésen. Joe Biden egy héten belül harmadszor tért vissza Pennsylvaniába, legutóbb csütörtökön Philadelphiában tartott hivatalos elnöki beszédet, amelyben élesen támadta Donald Trumpot és a mögötte álló republikánusokat.

Donald Trump szombaton vett részt kampánygyűlésen a keleti parti Pennsylvania államban. A volt elnök azt mondta, hogy Joe Biden 75 millió amerikait rágalmazott meg, amikor csütörtökön, Philadelphiában tartott beszédében azt állította, hogy a MAGA-republikánusok a demokráciát támadják. Donald Trump úgy fogalmazott, hogy az elnök a "leggonoszabb, leggyűlöletkeltőbb és legmegosztóbb" beszédet tartotta, amit amerikai elnök valaha mondott. Trump a floridai rezidenciáján tartott hatósági házkutatás kapcsán azzal vádolta meg a Biden-adminisztrációt, hogy a harmadik-világban megszokott módon jár el, amikor behatol politikai ellenfele otthonába.

Wisconsin és Pennsylvania államok döntők lehetnek a novemberi választások kimenetele szempontjából, amelyek tétje, hogy a republikánusoknak sikerül-e megszerezniük a többséget a képviselőházban és a szenátusban. Az elmúlt hetek közvéleménykutatásai szerint a demokraták növelték esélyüket, hogy megtartsák a többségüket, különösen a szenátusban, azaz az Egyesült Államok törvényhozásának a felsőházában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!