A várakozásokat meghaladóan magas az idei áprilisi német infláció

Külföld, 2021.04.29

Németországban a várakozásokokat meghaladó, 2019 áprilisa óta a legmagasabb éves szintű inflációt mértek idén áprilisban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön ismertetett előzetes adatai szerint áprilisban éves bázison 2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban a márciusi 1,7 százalékos éves áremelkedés után.

Tavaly, a koronavírus-járvány sújtotta évben még defláció is kialakult. Tavaly júliusban csökkentek először a fogyasztói árak éves alapon, akkor 0,1 százalékkal, augusztusban nem változtak, majd szeptembertől decemberig négy hónapon keresztül mínusz 0,2 és mínusz 0,3 százalékon állt az éves fogyasztói árindex.

A márciusit meghaladó éves áremelkedéshez elsősorban az energiaárak járultak hozzá áprilisban, 7,9 százalékos növekedéssel. Márciusban 4,8 százalékkal emelkedtek az energiaárak éves bázison. A szolgáltatások ára márciushoz hasonlóan áprilisban is 1,6 százalékkal emelkedett. Az árucikkek ára 2,6 százalékkal nőtt a márciusi 1,9 százalék emelkedést követően.

Áprilisban 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciushoz képest, amikor 0,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Szakértők kisebb, 0,5 százalékos havi növekedést vártak áprilisra.

Az uniós összehasonlítási célokra használt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 2,1 százalékkal emelkedett áprilisban. Szakértők a márciusival megegyező, 2 százalékot vártak. Az adat ismét meghaladta az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját. Az EKB, amelynek elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!