A várakozásokhoz képest kevésbé csökkent az euróövezeti gazdaság teljesítménye az első negyedévben

Külföld, 2021.04.30

A várakozásokhoz képest enyhébb ütemben esett vissza az euróövezet gazdaságának teljesítménye az idei első negyedévben negyedéves és éves összevetésben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken első becslésként azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 1,8 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) a március végével záródott negyedévben.

Elemzők negyedéves összehasonlításban 0,8 százalékos, éves szinten pedig 2 százalékos visszaesésre számítottak.

A tavalyi utolsó negyedévben a negyedéves csökkenés 0,7 százalék az éves pedig 4,9 százalék volt.

A 27 tagú Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 1,7 százalékkal csökkent a GDP az idei első negyedévben. A tavalyi utolsó negyedévben a negyedéves szintű csökkenés 0,5 százalék, az éves szintű 4,6 százalék volt.

A 27 EU-tagállam közül egyelőre 12-nek az adata szerepel az Eurostat összeállításában, Magyarország nincs köztük.

Negyedéves összevetésben a vizsgált 12 országból hatnak csökkent a GDP-je az első negyedévben. A legnagyobb mértékű csökkenés Portugáliában volt, 3,3 százalékos, majd Lettország (-2,6 százalék) és Németország (-1,7 százalék) következett. A legnagyobb növekedést Litvániában (1,8 százalék) és Svédországban (+1,1 százalék) mérték.

Az eddig ismert adatok alapján a 12 országból csupán kettőben volt éves szintű gazdasági növekedés, Franciaországban 1,5 százalékos, Litvániában pedig 1 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!