A vártnál jobban javult a ZEW márciusi német gazdasági hangulatindexe

Külföld, 2021.03.16

A vártnál nagyobb mértékben javult a ZEW gazdaságkutató intézet márciusi németországi gazdasági hangulatindexe.

A ZEW gazdaságkutató intézet (ZEW - Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH Mannheim) havi rendszerességgel végzett felmérése alapján a februári 71,2 pontról 5,4 ponttal 76,6 pontra emelkedett a németországi gazdasági hangulatindex márciusban.

A mutató a tavalyi válságévben márciusban mínusz 49,5 ponton érte el mélypontját, majd szeptemberig folyamatosan emelkedett. A szeptemberben elért 77,4 pontról novemberre a második járványvédelmi korlátozás miatt 39,0 pontig csökkent. Azóta ismét emelkedik, az év eleje óta már több mint húsz ponttal.

Az 1991 decembere óta vezetett index a történelmi mélypontját a globális pénzügyi válság alatt 2008 júliusában érte el mínusz 63,9 ponton.

Az aktuális helyzet megítélése szintén javult a felmérésbe bevont pénzügyi és gazdasági szakemberek körében, a vonatkozó mutató márciusra mínusz 61,0 pontra emelkedett az előző havi mínusz 67,2 pontról a várt mínusz 62,0 pont helyett.

"A megkérdezett szakértők széleskörű és átfogó gazdasági fellendülést várnak, arra számítanak, hogy őszig a lakosság 70 százaléka megkapja a védőoltást. Nagy többségük viszont az infláció növekedésére is számít, valamint a hosszú lejáratú kamatok emelkedésére" - mutatott rá Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A felmérés az euróövezetre is javuló konjunkturális kilátásokat mutatott ki márciusra, az index 74,0 pontra emelkedett a februári 69,6 pontról. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is javult, 48 ponttal, mínusz 69,8 pontra.

Az Egyesült Államokra a hangulatindex 5,9 ponttal 82,6 pontra emelkedett, az aktuális helyzet megítélése pedig 20,2 ponttal mínusz 27,4 pontra.

Nagy-Britanniára vonatkozóan 24,6 ponttal emelkedett a gazdasági hangulatindex márciusban 60,4 pontra, az aktuális helyzet megítélése pedig 10,2 ponttal mínusz 79,1 pontra.
https://www.zew.de/presse/pressearchiv/erwartungen-steigen-weiter
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!