A vártnál jobban mérséklődött szeptemberben a németországi infláció

Külföld, 2023.09.28

A vártnál jobban lassult szeptemberben a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.

A németországi fogyasztói árak éves szintű növekedése az elemzők által várt 4,6 százalék helyett 4,5 százalékra, 2022 február óta a legalacsonyabbra mérséklődött szeptemberben az előző havi 6,1 százalékról.

A havi áremelkedés mértéke a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalék lett augusztus után szeptemberben is.

Szeptemberben az élelmiszerárak lassuló ütemben, 7,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest az augusztusban mért 9,0 százalékos drágulás után. Az energiaárak éves szintű növekedése 1,0 százalékra mérséklődött szeptemberben az előző havi 8,3 százalékot követően. Az energiaárak csökkenő emelkedéséhez elsősorban a bázishatás járult hozzá.

A változékony élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció szeptemberben 4,6 százalékra csökkent az augusztusi 5,5 százalék után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP havi bázison a várt 0,3 százaléknál kisebb, 0,2 százalékos áremelkedést mutatott szeptemberben az augusztusi 0,4 százalék után. Éves bázison a HICP-emelkedés mértéke a várt 4,5 százalék helyett 4,3 százalékra csökkent szeptemberben az augusztusi 6,4 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!