A vártnál kissé jobban alakult az első negyedévi német GDP-növekedés

Külföld, 2024.04.30

A vártnál jobban alakult az első negyedévi német GDP-növekedés a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált előzetes adatai alapján: az idei első negyedévben ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest.

A 2023. negyedik negyedévi GDP-adatot a Destatis, felülvizsgálat után, 0,3 százalékos csökkenésről 0,5 százalékos csökkenésre módosította negyedéves bázison.

Az idei első negyedéves GDP-növekedés meghaladta a 0,1 százalékos elemzői várakozásokat. A vártnál nagyobb növekedés a Destatis kimutatása szerint elsősorban az építőipari beruházások és az export növekedésének volt köszönhető. A lakossági fogyasztási kiadások viszont csökkentek, visszafogva valamelyest a GDP-növekedés ütemét.

Az egy évvel korábbihoz képest az idei első negyedéves GDP, a várakozásoknak megfelelően, 0,2 százalékkal csökkent.

A Destatis felülvizsgálat után a tavalyi éves GDP-adatot is módosította, árkiigazítással 0,3 százalékos csökkenésről 0,2 százalékos éves csökkenésre, ár és naptári kiigazítással pedig 0,1 százalékos csökkenésről stagnálásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!