A vártnál nagyobb első negyedévi GDP-növekedést ért el az euróövezet

Külföld, 2024.04.30

Az idei első negyedévben a vártnál jobbnak bizonyult a GDP-növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes kalkuláción alapuló keddi jelentése alapján. Az unióban Magyarország, két másik országgal, a második legjobb negyedéves növekedést érte el.

Az idei első negyedévben szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest az euróövezetben és az EU 27 tagállamában egyaránt.

Az első negyedévben elért negyedéves növekedési ütem 2022 harmadik negyedéve óta a legmagasabb az euróövezetben.

A 2023-as negyedik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig stagnált a negyedéves GDP-növekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az idei első negyedévben az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal nőtt a GDP. Az előző negyedévben, 2023 negyedik negyedévben 0,1 százalékos volt az éves GDP-növekedés az euróövezetben és 0,2 százalékos az EU-ban.

A tényleges adatok jobbnak bizonyultak a vártnál, elemzők az euróövezetre negyedéves bázison 0,1 százalékos, éves bázison pedig 0,2 százalékos növekedést vártak az idei első negyedévre.

A már rendelkezésre álló adatok alapján negyedéves bázison a legnagyobb GDP-növekedést Írország érte el az első negyedévben, 1,1 százalékosat a második helyen pedig három ország osztozik egyaránt 0,8 százalékos növekedéssel: Lettország, Litvánia és Magyarország.

Negyedéves bázison csak Svédországban csökkent a GDP az első negyedévben, 0,1 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!