TV műsor

A vezető kormánypártból való kilépéssel fenyeget a Kolozs megyei önkormányzat elnöke

Külföld, 2021.02.04

A romániai kormánykoalíció vezető erejének számító Nemzeti Liberális Pártból (PNL) való kilépéssel fenyeget Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke amiatt, hogy a kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartozó prefektust kíván kinevezni a megyébe.

A politikus csütörtökön keltezett nyílt levelét a kolozsvári helyi portálok közölték. A koalíciós pártok kedden egyeztek meg arról, hogy öt megyében - köztük Kolozsban is - az RMDSZ jelöli a prefektust. A szövetség Kolozs megyei szervezetének elnöke, Csoma Botond bejelentette: Tasnádi Szilárd ügyvédet bízzák meg a tisztség ellátásával.

A PNL elnökének, Ludovic Orbannak címzett nyílt levelében Alin Tise elfogadhatatlannak tartotta, hogy Kolozs megyében, ahol a PNL nyerte nagy fölénnyel a választásokat, és ahol a párt jelöltje töltötte eddig be a prefektusi tisztséget, ne a párthoz tartozzék a kormány helyi képviselője.

A kolozsvári politikus szerint a kormánypártok közötti tárgyalások nem voltak tekintettel a teljesítményre és szakmaiságra. Mircea Abrudeant, aki több mint egy éve töltötte be a Kolozs megyei prefektusi tisztséget, kormányfőtitkár-helyettessé nevezte ki szerdán Florin Citu miniszterelnök.

Alin Tise úgy vélte, beláthatatlan következményekkel járna a kolozsvári PNL számára, ha nem a párthoz tartozna a következő prefektus. Úgy vélte, még a koalíciós egyezkedésben is vannak olyan alsó határok, amelyek alá nem szabad menni. Azt kérte Ludovic Orban pártelnöktől, hogy javítsa ki a kormánynál "ezt a hatalmas hibát", és a kabinet nevezzen ki a PNL helyi szervezetéből egy szakembert a Kolozs megyei prefektusi tisztségre.

Tise közölte: ellenkező esetben kész kilépni a PNL-ből, és nem egyedüliként fogja ezt megtenni. Azt is közölte: nyílt levelét mintegy hetven Kolozs megyei polgármester, alpolgármester és megyei önkormányzati képviselő támogatja.

Korábban Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a PNL elveszítette a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. A Digi24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette: nehéz lesz megmagyaráznia a PNL helyi szervezetének, hogy miért nem sikerült megőrizni a tisztséget. Emil Boc azonban azt is hozzátette, hogy polgármesterként kész bárkivel együttműködni, mert a törvény tiszteletben tartása nem képezi számára alku tárgyát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!