A vizsgálat akadályozásával vádolja Donald Trump képviselőit az igazságügyi minisztérium, amely nem akar független szakértőt

Külföld, 2022.08.31

Vizsgálat akadályozásával vádolja Donald Trump volt amerikai elnök jogi képviselőit az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma, amely nem akar független szakértőt bevonni a vizsgálatba - derült ki a tárca álláspontja a kedden nyilvánosságra került bírósági beadványából.

A tárca ebben reagált a bíróságnak arra a szándékára, hogy független jogi szakértőt nevezzen ki, ahogy azt Donald Trump ügyvédei kérték.

A minisztérium 36 oldalas dokumentuma azt állítja, a házkutatás során készült videofelvételek arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy "a kormányzati hivatalos iratokat valószínűleg megpróbálták elrejteni, és nem az arra kijelölt helyiségben őrizték, ami azt valószínűsíti, hogy megpróbálták akadályozni a kormányzati nyomozást".

A minisztérium szerint nincs szükség a lefoglalt iratok átvizsgálásához független szakértő kinevezésére, ahogy azt Donald Trump jogi képviselői kérték az eljárás átláthatóságának szavatolása érdekében. A tárca már hétfőn bejelentette, hogy az iratok átvizsgálását elvégeztek, ami szintén okafogyottá teszi a független felügyelő részvételét a folyamatban. A közleményben ugyanakkor elismerték, hogy a lefoglalt iratok között voltak az ügyvédi titoktartás körébe tartozó bizalmas iratok is, ám csak korlátozott számban. Ezek visszaszolgáltatását Donald Trump és képviselői a házkutatást követő napokban követelték.

A minisztérium a kedden nyilvánosságra hozott bírósági beadványában azt is állította, hogy a rendkívüli házkutatást megelőzően minden egyéb utat kimerítettek, amivel megpróbálhatták visszaszerezni iratokat, és ezután merült fel a gyanú arra, hogy további hivatalos iratokat tárolhatnak az ingatlanban.

A vizsgálat az Egyesült Államok nemzeti levéltárának kezdeményezésére indult, amely idén januárban a volt elnök birtokában lévő iratokat kapott, köztük minősített iratokat is, ami arra utalt, hogy Donald Trump irodáiban még maradtak hivatali idejéből származó anyagok.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói augusztus 8-án tartottak házkutatást Donald Trump volt elnök floridai rezidenciáján, ahonnan több doboz irattal távoztak, állításuk szerint minősített iratokkal is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!