A volt osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache ellen júlisban kezdődik az első per

Külföld, 2021.05.31

Július 6-án kezdődik az első büntetőper Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke ellen az elhíresült 2019-es Ibiza-videó nyomán elrendelt nyomozás következményeképp - adta hírül több osztrák televízió és internetes portál hétfőn.

A volt alkancellárnak korrupciós vádakkal kell bíróság elé állnia. A konkrét per tárgya feltételezett "törvénymódosítás elősegítése megvesztegetés útján" egy bécsi magánklinikával összefüggésben. Strache mellett a klinika üzemeltetője, Walter Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.

Strache és az egykori - szerencsejátékban is érdekelt - autóversenyző régről ismerik egymást. Állítólag a volt pártelnök már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor azért szállt síkra, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató finanszírozási alapok listájára. Ez meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni.

A szóban forgó törvénymódosítás - legalább is a gyanú szerint - azután valósult meg, hogy Strache megkérdezte Grubmüllert: "Melyik törvény lenne fontos neked, hogy a kórházad végre korrekt módon legyen kezelve?".

Az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) szemszögéből egy bizonyos, Grubmüller által Az FPÖ-nek adományozott tízezer eurós támogatás egyértelműen bizonyítja a megvesztegetés tényét. Mind Strache, mind Grubmüller határozottan visszautasítja a vádakat. Első körben négy tárgyalási napot tűztek ki, bűnösséget kimondó ítélet esetén a vádlottak hat hónap és öt év közötti szabadságvesztéssel sújthatók.

Az úgynevezett Ibiza-videó felvételei még 2017-ben, rejtett kamerával készültek. A szabadságpárti politikus, későbbi alkancellár kétes pártadományokról beszélt rajtuk. A felvételek 2019-es nyilvánosságra hozatala végül az ő pártvezetői és az akkori, a néppárti Sebastian Kurz vezette osztrák koalíciós kormány bukásához és később új választásokhoz vezetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!