A zöld EP-frakció tárgyalásokat kezd az olasz Öt Csillag Mozgalommal annak csatlakozásáról

Külföld, 2019.09.18

Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciója szerdán, hogy tárgyalások kezdődjenek az olasz Öt Csillag Mozgalommal (M5S) annak esetleges csatlakozásáról a képviselőcsoporthoz.

A zöldek annak köszönhetően engedélyezték most a tárgyalásokat, hogy nemrég felbomlott a római kormánykoalíció az általuk radikálisan jobboldalinak tartott Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom között, utóbbi pedig a balközép Demokrata Párttal lépett szövetségre, és így közelebb került a politikai fősodorhoz.

Az EP-be tizennégy képviselőt delegáló M5S üdvözölte a döntést.

"Készek vagyunk konstruktív szellemben megvitatni bizonyos témákat a következő Európai Bizottság zöld programjának erősítése érdekében" - írták.

Néhány zöldpárti képviselő ugyanakkor éles tiltakozását fejezte ki: a német Damian Boeselager például azon véleményének adott hangot, hogy az előző olasz kormány "diktatórikus kormányzást" folytatott.

Az Öt Csillag Mozgalom 2017-ben megpróbált belépni a liberális frakcióba, de csatlakozási kérelmét elutasították, így végül maradt a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) nevű képviselőcsoportban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával (UKIP), amelynek vezetői azóta Brexit Párt néven új pártot alapítottak.

Az M5S és a Brexit Párt a májusi választásokat követően nem tudott frakciót alakítani, a britek ráadásul egyébként is kiválni készülnek az Európai Unióból.

Azon pártoknak, amelyeknek nem sikerül belépniük egy képviselőcsoportba, korlátozottabbak a lehetőségeik a felszólalásra, kisebb esélyük van befolyásos posztokra az EP-ben, és kevesebb a pénzügyi támogatásuk is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!