Adóemeléssel járó adóreformot javasol a román kormány

Külföld, 2023.11.23

Adóemeléssel járó adóreformot javasolt csütörtök reggeli nyilatkozatában a román kormányfő.

Az elmúlt hetekben a bukaresti kormánykoalíció mindkét pártja azt hangoztatta, hogy a szeptemberben hozott megszorító intézkedéseket nem követik majd adóemelések, és Marcel Ciolacu ebben a szellemben kezdte csütörtök reggeli nyilatkozatát is.

Emlékeztetett azonban arra is, hogy Románia az országos helyreállítási tervben vállalta, hogy adóreformot hajt végre. Marcel Ciolacu véleménye szerint ezt kétféleképpen lehet megvalósítani: megtartják az egységes adókulcsot, de az legyen 16 százalék a jelenlegi 10 százalékkal szemben, vagy elmozdulnak a progresszív adózás irányába. Mint mondta, a maga részéről egyiket sem utasítja el. Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a 19 százalékos áfa nem fog emelkedni.

A román miniszterelnök semmiféle támpontot nem adott arra, hogy mikortól vezetnék be az új adózási szabályokat, és arra sem tért ki, hogyan nézne ki a progresszív adórendszer.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztét is betöltő Ciolacu javaslata vélhetően tovább szítja az ellentéteket a koalícióban, köztudott ugyanis, hogy a kisebbik kormánypárt, a liberális PNL határozottan ellenzi a progresszív adórendszerhez való visszatérést.

Romániában jelenleg egykulcsos adórendszer van. A standard adókulcs 10 százalék, azonban az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók, a bruttó 10 ezer lejnél (767 ezer forint) kevesebbet kereső informatikusok és a kutatók fel vannak mentve a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Független pénzügyi elemzők hosszú ideje állítják, hogy a román államháztartás fenntarthatóvá tétele elképzelhetetlen adóemelés nélkül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!